Nicio banca nu este dispusa sa dea credit rafinariei Rafo Onesti

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 13:48
1392 citiri
Nicio banca nu este dispusa sa dea credit rafinariei Rafo Onesti

Liderul sindicatului Rafinorul al rafinariei Rafo Onesti, Ion Marian, a declarat, pentru NewsIn, ca bancile refuza sa discute cu Rafo despre luarea unui credit, intrucat compania se afla in insolventa, desi de un an se negociaza luarea unui imprumut, iar situtia ar putea duce rafinaria in blocaj, relateaza NewsIn.

"Rafinaria nu poate lua credite decat cu garantii guvernamentale.

S-a aprobat in AGA constituirea de garantii reale aspra bunurilor mobile si imobile ale Rafo pentru garantarea creditului de 330 milioane euro, insa asta ne da doar dreptul sa incercam sa luam un credit.

De un an se negociaza pentru un imprumut bancar, insa toate bancile cer garantii guvernamentale.

Insa nu putem lua creditul, pentru ca suntem in insolventa.

Eu de fapt gajez cu niste bunuri, dar nu stiu ale cui sunt", a explicat liderul sindicatului Rafinorul.

Liderul de la Rafinorul a mai spus ca situatia prezenta a rafinariei nu-i permite sa faca estimari asupra momentului in care aceasta va fi repornita.

Rafo Onesti trebuia sa fie initial repornita in toamna acestui an.

"Nu stim in ce directie mergem si ce se va intampla", a adaugat Marian.

"Zilele urmatoare vom inainta un memoriu presedintelui, premierului si ministrului justitiei, prin care vom cere modificarea unor articole din Legea 85/2006 privind insolventa, pentru ca aceasta lege creaza blocaje juridice si noi nu ne putem finaliza planul de modernizare. Rafo ramane in insolventa.

Daca in aceasta luna nu iesim din insolventa, exista riscul ca rafinaria sa ramana in blocaj. Ar dura zece luni sa repornim cinci instalatii", a precizat Ion Marian.

In 6 ianuarie, actionarii companiei au aprobat in AGA constituirea de garantii reale aspra bunurilor mobile si imobile ale Rafo pentru garantarea creditului de 330 milioane euro pe care Petrochemical Invest vrea sa-l ia de la mai multe banci comerciale, imprumut garantat de stat, necesar pentru modernizarea si reconstruirea rafinariei.

In februarie 2008, rafinaria Rafo a fost oprita pentru realizarea programului de modernizare/retehnologizare, acest program fiind orientat spre cresterea eficientei prelucrarii titeiului (reducerea cheltuielilor energetice pentru o tona de titei prelucrat si optimizarea randamentelor de productie), obtinerea produselor Euro 5 in conformitate cu cerintele UE si conversia rafinariei Rafo la schema de operare petrochimica, inlocuirea productiei de benzina cu productia de aromate (benzen si paraxilen) si cresterea randamentelor de obtinere a gazelor lichefiate si propilena.

Programul de investitii se ridica la circa 330 de milioane de euro.

Rafinaria Rafo Onesti, care a fost pusa in functiune in 1960, are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane tone titei/an si numara in prezent 1.200 angajati.

Potrivit datelor de pe portalul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), actionarii Rafo SA sunt: Petrochemical Holding GmbH (96,2103%), persoane juridice (3,6211%) si persoane fizice (0,1686%). 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#blocaj, #credit, #onesti, #rafinarie, #rafo , #stiri BVB