Morgan Stanley a preluat 51% din actiunile casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 13:10
988 citiri
Morgan Stanley a preluat 51% din actiunile casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare

Banca de investitii Morgan Stanley, una din cele mai mari din lume, a anuntat marti ca a achizitionat pachetul majoritar de 51% din actiunile casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare din Bucuresti, miscare care stabileste o platforma de tranzactionare de actiuni in Romania pentru Morgan Stanley.

Achizitia a fost realizata in scopul de a avea un acces mai bun pe piata de capital romaneasca, se mentioneaza in comunicatul bancii de investitii.

Miscarea era asteptata in piata, dupa ce supraveghetorul pietei de capital romanesti - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) - anuntase, pe 29 noiembrie 2007, ca a aprobat intentia Morgan Stanley de a detine peste 50% din actiunile HTI Valori Mobiliare.

Morgan Stanley s-a orientat catre HTI deoarece "este una din principalele societati independente de brokeraj de valori mobiliare din Romania" si, mai ales, pentru ca HTI Valori Mobiliare este cel mai mare actionar al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu - principala piata la termen din Romania, detinand direct 7,38% din capitalul social si indirect 8,43%. HTI Valori Mobiliare este si actionar la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o participatie de 2,76%.

De altfel, supraveghetorul pietei romanesti de de capital aprobase, tot la sfarsitul lui noiembrie, intentia Morgan Stanley de a detine in mod indirect, impreuna cu persoanele implicate, maxim 5% din actiunile Bursei din Sibiu.

"Pietele financiare din Romania devin din ce in ce mai sofisticate, iar HTI este plasat ideal pentru a aduce catre Morgan Stanley si catre clientii nostri oportunitatile extraordinare pe care le poate oferi aceasta tara", a declarat David Russel, director executiv si conducatorul activitatii de tranzactionare actiuni pentru Europa.

Reprezentantii HTI spun ca intrarea Morgan Stanley in actionariatul casei de brokeraj aduce beneficii clientilor sai institutionali si corporatisti, deoarece permite extinderea ofertei de servicii si produse in Romania.

"Angajamentul Morgan Stanley fata de piata de capital romaneasca marcheaza un stadiu important in dezvoltarea serviciilor financiare ale acestei tari", a spus actionarul principal al HTI, Daniel ?epes.

La inceputul lunii septembrie, Morgan Stanley a intrat in actionariatul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce a cumparat de la HTI Valori Mobiliare un pachet de 200 de actiuni, fara drept de vot, la 150 lei/actiune.

Morgan Stanley a intrat in mod direct in actionariatul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) in cadrul ultimei majorari de capital de la bursa sibiana, alaturi de Bursa din Varsovia, care a achizitionat 1,88% din capitalul social, si de Societatea de Administrare a Investitiilor Romano-Americana SIRA.

BMFMS are un capital social de 3,254 milioane lei, divizat in 16.270 actiuni, cu o valoare nominala de 200 lei. Statutul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu prevede ca un actionar nu poate detine mai mult de 5% din drepturile de vot in cadrul adunarii generale.

Morgan Stanley, unul din gigantii mondiali ai serviciilor financiare, ofera serviciide banca de investitii, valori mobiliare, managementul investitiilor si servicii de administrare a averii. Banca are o retea de 600 de birouri in 33 de tari.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.