Montagne-russe-ul bursei romanesti sau cand actiunile se scalda in "rosu bursier"

Joi, 11 August 2011, ora 13:40
1039 citiri
Montagne-russe-ul bursei romanesti sau cand actiunile se scalda in "rosu bursier"

Primele zile ale acestei saptamani au fost cu transpiratii reci pentru bancile romanesti care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce piata noastra a urmat trendul international si a plonjat in gol. Luni, cele patru institutii financiare care sunt listate pe bursa locala au avut pierderi substantiale. 

Din start, Banca Transilvania si-a micsorat valoarea actiunilor cu peste 12%, intr-o singura sedinta de tranzactionare. Dupa ce, vineri, actiunile TLV au inchis promitator cu o cota de 1,16 lei per titlu, luni, acestea au pierdut 14 bani. La finele sesiunii de tranzactionare ele valorau doar 1,02 lei/actiune. Marti, cotatiile actiunilor bancii reveneau deja pe plus, ce-i drept unul destul de fragil - 1,0260 lei/titlu (+ 0,59%).

Panica celor care au avut actiuni TLV s-a vazut in numarul de tranzactii pe care le-au facut pe piata de "Regulars". In nicio zi de tranzactionare, de la inceputul anului si pana acum, nu s-au mai facut atat de multe achizitii si vanzari cum s-au facut acum (adica 473). Valoarea acestor tranzactii a fost de peste 4,7 milioane de lei.

Doar ziua de marti a reusit sa depaseasca sedinta de la debutul acestei saptamani, cand numarul vanzarilor si cumpararilor a ajuns aproape de 530, valoarea fiind undeva la 5,328 de milioane lei. 3,51% a fost aprecierea pe care tilurile TLV au avut-o la finele sesiunii de tranzactionare de miercuri.

Daca ne uitam la BRD, o actiune a acestei banci costa, vineri, la inchidere, 12,1000 lei. Dupa furtuna de luni si marti, cotatia pentru un astfel de titlu ajunsese la 10,7000 lei, asta dupa doua zile consecutive "pe rosu". Daca, in prima zi de tranzactionare din aceasta saptamana, titlurile BRD pierdeau 7,27%, marti, cotatiile mai scadeau cu inca 4,63%.

Ca si in cazul actiunilor TLV, ultimele zile de tranzactionare au fost foarte intense, atat ca volum, dar si ca valoare a vanzarilor. Per total, au fost peste 1.000 de tranzactii care au valorat mai bine de 26,8 milioane de lei. Si BRD a facut cunostinta cu aprecierea in sedinta de miercuri inregistrand o crestere de 3,74%.

Citeste continuarea pe ziare.com

#bursa cotatii banci, #banci, #bvb, #bursa valori bucuresti, #piata capital , #stiri BVB