Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MECIUL BURSELOR BUCURESTI - SIBIU, PRIMA ZI Scor 1:1

MECIUL BURSELOR BUCURESTI - SIBIU, PRIMA ZI Scor 1:1
De fapt, Bursele de la Bucuresti si Sibiu sunt unite; asa cum si Unirea de la 1859 s-a savarsit prin alegerea aceluiasi domnitor in A¢ara Romaneasca si Moldova, in Burse (care nu mai fuzioneaza) regasim aproape aceiasi proprietari. Caci Sibiul este, in proportie de 60%, in proprietatea actionarilor Bursei de Valori Bucuresti. Asa ca titlul nostru de ieri "Bucurestiul si Sibiul, la cutite" nu trebuie luat "ad literam" ci drept expresivitate jurnalistica, care vrea sa sublinieze contrastul dintre intentia initiala de fuziune a celor doua Burse, fata cu rezultatul care le aseaza in competitie. O competitie pe care Bursa din Sibiu, intr-un comunicat (care face referire la titlul articolului nostru de ieri, comunicat pe care il reproducem integral in pagina...) o doreste pe "principii de corectitudine si respect reciproc, nefiind excluse nici colaborari directe".
La bataia in comunicate, scorul dintre Bursa bucuresteana si cea sibiana este unu la unu, in prima zi de tranzactionare, dupa ce si-au declarat ca intra in concurenta una cu alta: Sibiul a comunicat ca, pana la intai ianuarie 2007, va oferi si o piata spot, unde vor fi tranzactionate actiunile; Bucurestiul a comunicat (vezi textul integral in pagina 2) ca a finalizat reglementarile pentru organizarea pietei derivatelor, reglementari pe care urmeaza sa le supuna aprobarii CNVM. Dupa cum arata aceasta prima zi de concurenta declarata, pare ca un vant proaspat adie in piata noastra de capital - fortele s-au mobilizat si s-au pus pe treaba contracronometru. Bravo!

Care sunt fortele celor doua Burse, ce avantaje si dezavantaje prezinta ele in competitie? Bursa bucuresteana este mai varstnica, pare mai matura, cu un prestigiu indiscutabil de institutie serioasa, bine structurata. Bursa sibiana este un "challenger" bataios, cu o evolutie dinamica, dezvoltata fara sprijinul statului. Sibiul este, deja, antrenat in activitatea concurentiala, depasind perioada cand se confrunta cu bursele de marfuri de la Bucuresti si Constanta. Pentru Bursa de la Sibiu, a intra in competitie cu Bursa de Valori Bucuresti reprezinta, de fapt, o victorie - recunoasterea ca a intrat in "lumea buna".

Pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sa accepte concurenta cu Sibiul este un admirabil act de curaj, caci confruntarile sale locale se sfarsisera la momentul la care absorbise piata "Rasdaq". Asta inseamna ca BVB se simte capabila sa faca fata dinamismului sibian, ca actionariatul BVB isi poate permite sa acorde managementului Bursei gradul de libertate a deciziei necesar reactiei suple si rapide la provocarile concurentei. Daca Stere Farmache, directorul general al BVB, va fi, in continuare, restrictionat in deciziile curente, de hotarari ale unor prelungite si sovaielnice sedinte de Consiliu, atunci viitorul BVB nu cred ca va fi prea roz, indiferent ca Bursa bucuresteana pleaca in competitia cu Sibiul cu un avans semnificativ.

Prin natura situatiei, Sibiul va trebui sa-i convinga pe emitenti sa vina la Cota sa, unul cate unul. Adica asa cum este corect si asa cum a actionat si BVB pana a fost "contaminat" de piata Rasdaq pe care a inghitit-o cu "virus" cu tot. Corectitudinea Sibiului va conta in competitia dintre piete, iar actionarii Bucurestiului vor trebui sa se trezeasca din lacomie, daca vor sa-i faca fata. Le recomand calduros sa revina la reglementarile de delistare a emitentilor, cele pe care initial le-a emis CNVM.

Daca vor fi in stare sa zareasca dincolo de lungimea bratului, atunci vor intelege ca, in pofida aparentelor, aceasta este cea mai urgenta masura ca sa-si mentina avansul fata de Sibiu. Caci listarea emitentilor nu mai este monopolul BVB si listarea pe doua piete, concomitent, este perfect posibila. De altfel, ieri, presedintele SIF-Transilvania Mihai Fercala ne-a declarat: "Daca astazi ar veni Sibiul sa-mi propuna listarea si pe piata sa, as accepta imediat". Fercala spune ca este de datoria sa sa confere cat mai mare vizibilitate in piata SIF-ului pe care il conduce.

"As aduce la cota Sibiului si societatile din portofoliul SIF", ne-a mai declarat presedintele Mihai Fercala. Domnia sa a adaugat ca pregateste loturi de societati pentru listarea pe burse, deoarece portofoliul SIF-Transilvania detine societati care indeplinesc criteriile de admitere la Cota: "Pana la sfarsitul anului, voi aduce la Cota cel putin 3-4 societati noi, care n-au fost niciodata listate pana acum", afirma Fercala. Personal, cred ca fuziunea dintre BVB si Sibiu va avea loc, in cele din urma, si ca acum asistam doar la o "digresiune" necesara istoric.

Cred ca este nevoie de aceasta competitie, in primul rand pentru curatirea si insanatosirea pietei noastre de capital, pentru asezarea ei pe baze corecte; iar, in al doilea rand, pentru dezvoltarea pietei. Sincere felicitari brokerilor Bursei bucurestene pentru solutia acestei probleme - respingerea fuziunii. Pe mine nu m-ar fi dus capul...

MAKE
Bursa


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 807 ori