M-am decis: iau o pauza de bursa

Luni, 02 Martie 2009, ora 11:57
1657 citiri
M-am decis: iau o pauza de bursa

Am vazut anul trecut societati de brokeraj dand recomandari “Buy” pe societatile de investitii financiare, cu preturi tinta cu 100% peste nivelul de atunci al cotatiilor. Piata a tot cazut intre timp…Mi-am promis solemn ca la fiecare recomandare “strong” avansata de analistii societatilor de brokeraj voi initia o pozitie opusa. Ce, doar ei sa fie destepti si sa ia pozitii in sensul viitorului lor raport, pentru a marca apoi profiturile cand se reped gupii sa le urmeze sfaturile?

Am vazut societati care n-au acordat niciodata dividende, oferind doar actiuni gratuite prin incorporarea profiturilor. Cat de valoroase au fost actiunile gratuite se vede in aceste momente cand valoarea actiunilor la cativa emitenti consacrati in acest sens a scazut sub cea nominala (vezi Banca Transilvania, SSIF Broker, Impact,etc).
 
In ciuda scaderilor ample din ultimii doi ani, societatile listate nu ofera inca dividende care sa bata net depozitele la termen. Daca o actiune ce scade cu peste 50% abia ajunge la un randament de 10% la dividend, de ce ne mai batem capul cu bursa?

Nici dupa cea mai mare criza din 1929 incoace, actiunile nu sunt o alternative viabila de economisire
; si asta luand in calcul dividendele platite in 2008, pentru ca in acest an profiturile au scazut dramatic iar criza de lichiditati din sistemul bancar va determina multe societati sa isi pastreze profitul in loc sa il distribuie sub forma de dividende.

M-am saturat sa mai sper ca actiunile mele vor fi cumparate la un moment dat de alt fraier. Fara dividende consistente, de multe ori cu un management netrasparent, societatile romanesti listate ofera doar speranta unei vanzari la un pret mai mare. Schema a functionat de minune cand economia duduia iar bursa era sufocata de banii strainilor.

Acum, s-ar putea ca acele vremuri frumoase sa nu se intoarca in generatia noastra. De ce sa vreau cu orice pret actiuni atunci? Pentru a chibita in AGA, pentru a carcoti impotriva majoritarului fara nici o putere, pentru ca e “cool”?

Exista insa categorii de participanti la piata care ies in castig mai mereu. Emitentul care se listeaza prin IPO stie ca obtine bani gratis de la micii actionari, bani pentru care nu plateste nici dobanzi nici nu vine cu active in garantie. Tot ce trebuie sa faca este sa dea periodic rapoarte de activitate la bursa, sa anunte rezultatele trimestriale, sa imparta cu actionarii profitul (dar aici sunt o multime de strategii de a-l dilua sau a-l face pierdut).

Ba, prin listarea la bursa o companie se alege cu promovare gratuita si capata mai multa credibilitate in fata finantatorilor. 

Brokerul este si el de fiecare data in avantaj
. Cumperi si creste, cumperi si scade, el mereu isi ia comisionul. Acum, brokerii nostri ofera platforme de tranzactionare on-line. Contra unui comision de 0,5% investitorul isi introduce singur ordinele si se curate pe cont propriu. Fara consultanta, fara o ghidare de specialitate. Un 0,5% pentru nimic, un comision ce pare imens la bursele externe.

Analistul e si el mereu in avantaj. El stie ca nu cautatorii de aur s-au imbogatit ci cei ce le ofereau salopete si lopeti. Furnizeaza analize contra-cost si nimeni nu-i cere socoteala cand se inseala .Ba mai mult, nimeni nu pare sa mai verifice peste 12 luni daca preturile sale tinta sunt cat de cat aproape de nivul atins ulterior .Asa ca am decis sa renunt la sportul speculatiilor cu actiuni, ma retrag definitiv pe depozite. Dragi brokeri, sa nu ma mai cautati.

Analiza de Alexandru Voicu

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, # bvb, # pauza, # broker , #stiri BVB