Listarea Fondului Proprietatea poate transforma BVB

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 23:19
1384 citiri
Listarea Fondului Proprietatea poate transforma BVB

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucuresti, saptamana viitoare, poate transforma piata de capital din Romania, cu conditia ca politicienii si birocratii sa nu stea in cale, potrivit unei postari a jurnalistului Stefan Wagstyl pe un blog gazduit de Financial Times citat de Mediafax.

Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creste valoarea de piata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu circa 15%, valoarea actiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%.

FP intra pe piata cu multe avantaje. Are un portofoliu de participatii la 83 de companii de stat sau care au fost in proprietatea statului, majoritatea in domeniul energiei.

Cele mai mari participatii sunt la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, si la Romgaz, de 291 milioane euro.

Compania Franklin Templeton a fost angajata anul trecut pentru administrarea Fondului Proprietatea, in vederea imbunatatirii managementului si cresterea valorii acestuia. Pretul actiunilor FP a fost in tranzactiile recente din afara bursei de circa 0,52 lei pe unitate, astfel incat exista spatiu de crestere.

Potrivit Raiffeisen, una dintre bancile care intermediaza listarea, riscurile politice justifica aplicarea unui discout de 20% la activele nete estimate ale Fondului, de 3,3 miliarde de euro. Acest fapt confera o valoare reala, in functie de active, de 2,7 miliarde de euro si un pret al actiunilor de 0,96 lei pe unitate.

Multe vor depinde insa de riscurile politice. O investitie in FP este un pariu multiplu, pe strategia guvernamentala privind sectorul energiei si economia in ansamblul ei.

Daca Romania se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piata, chiar si reglementat, ca in multe alte state din Uniunea Europeana, atunci investitiile in actiunile FP vor reprezenta o afacere buna, potrivit jurnalistului specializat in Europa de Est.

Wagstyl remarca istoricul unor progrese mai degraba lente ale Romaniei, decat o dezvoltare consistenta.

Directorul general al FP, Grzegorz Konieczny, a declarat ca nevoia de bani va determina guvernul sa sprijine planurile Fondului de modernizare a companiilor din portofoliul sau si de listare la bursa a actiunilor acestora. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#fondul proprietatea, #bursa, #bvb , #stiri BVB