Lichiditatea pietei la termen de la Sibiu a atins cote istorice

Luni, 13 Martie 2006, ora 01:01
930 citiri

Dupa un inceput de saptamana mai calm, investitorii au dus in ultimele 3 sesiuni lichiditatea pietei la termen de la Sibiu la cote istoriceAstfel ca miercuri volumul de tranzactionare de la Sibiu l-a depasit pe cel din piata spot, acesta ridicandu-se la aproape 45 milioane lei, valoare care a depasit cu circa 44% totalul atins, in aceeasi zi, la BVB. Trendul crescator s-a mentinut atat joi cat si vineri, mai ales, cand au fost tranzactionate peste 25.600 contracte, la nivelul intregii saptamani fiind realizate mai mult de 88.000 de contracte.

A"Saptamana trecuta am asistat la una din cele mai interesante evolutii din piata derivatelor, considera Mirabela Coos, de la Broker Cluj. Daca luni si marti, asupra pietei a planat incertitudinea in privinta directiei pe care o vor lua preturilor, incepand de miercuri pe piata futures s-a inregistratat o veritabila nebunie. Majoritatea operatiunilor au fost de vanzare, investitorii manifestand o atitudine vecina cu panica, similara celei de anul trecut, cu diferenta ca acum volumele au demonstrat un numar mult mai mare de investitori. Unul dintre scenarii ar fi acela ca multi investitori au fost «surprinsi» de intoarcerea pietei si, in consecinta, de apelurile in marja. Altii au initiat operatiuni de limitare a pierderilor de pe portofoliile din piata spot prin hedgingA".

Scaderile s-au dovedit si un bun prilej pentru speculatii, cei care s-au orientat spre vanzare obtinand rezultate excelente. A"Speculatorii au profitat din plin de oscilatiile zilnice, existand profituri de pana la 100% in doar cateva zile, a adaugat Coos. Chiar si scurtele tendinte de revenire ale preturilor nu au facut alceva dacat sa sporeasca speculatiileA".

Pe masura ce se apropie scadenta lunara, se observa deja un transfer al numarului de pozitii pentru jumatatea anului, semn al consolidarii bursei la termen de la Sibiu.

A"Conturarea unui trend descendent, cel putin in privinta SIF-urilor, va contribui la mentinerea unui volum ridicat al tranzactiilor futures si la depasirea tranzactiilor de pe piasa spot, fiindca in piata derivatelor nu exista limitari impuse in privinta numarului de pozitii deschiseA", a precizat Mirabela Coos.

Sursa: BMFM Sibiu

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.