Iulian Panait: Fondul Proprietatea si companiile energetice pot duce BVB pe primul loc in regiune

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 01:38
2055 citiri
Iulian Panait: Fondul Proprietatea si companiile energetice pot duce BVB pe primul loc in regiune

"Ca si lichiditate si capitalizare, deci adancimea pietei, BVB este undeva la jumatatea clasamentului, in urma unor burse din tari mai dezvoltate ca Romania, cum este Polonia, dar inaintea burselor din Bulgaria, Ungaria sau Slovenia. BVB ar putea sa devina lider pe parcursul anului 2011, daca vor aparea emitenti noi de calibru, precum Fondul Proprietatea sau companiile energetice" a declarat Iulian Panait, presedintele KTD Invest , intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cum comentati scaderile activelor din Europa de Est din ultima perioada?

Selectiv au fost scaderi, dar nu extraordinare, de 1-2%. Bursa de la Varsovia tocmai ce a atins un nou maxim pe anul  curent.

Este zgomotul pietei, deocamdata nu putem vorbi de scaderi. Asta nu inseamna ca n-ar putea sa apara un trend descendent in perioada urmatoare.

Cine este avantajat de volatilitatea si criza de capital din piata romaneasca? Cine  face bani acum?

Nu prea face nimeni bani, pentru ca valoarea tranzactionata este redusa. In ultimele  2-3 zile, aceasta valoare a scazut progresiv.

Pe o piata in care se tranzactioneaza in jur de 2 milioane de euro pe zi, nu face nimeni bani: nici investitori, nici  speculatori, nici brokeri.

Culmea este ca volatilitatea a fost extrem de redusa in ultimele doua luni.

Pana atunci, piata fusese volatila, dar in ultimele doua luni, mult mai multa volatilitate se putea vedea la Viena, New York sau Londra, dar la Bucuresti nu a fost  volatilitate.

Daca ne uitam la BET-FI, de 4-5 saptamani are un mers mocanesc usor ascendent.

Cum privesc investitorii straini piata de capital autohtona?

In acest moment, nu cred ca o privesc deloc. Investitorii straini tranzactioneaza in continuare, ce-i drept, nu s-au retras din piata dar parerea mea este ca acesti  investitori sunt aceia care, in mod traditional, au fost pe piata romanesca.

Nu avem prea multi investitori noi in piata si cred ca si cei traditionali, chiar daca inca mai sunt prezenti, activitatea lor este la un nivel redus si asta se datoreaza atat conditiilor sociale, economice si politice ale Romaniei cat si lipsei  de atractivitate pe care piata romaneasca o are, ca urmare a numarului redus de  emitenti.

Cum isi face strategia un investitor important de pe piata de capital cand vede dezechilibrele din economia romaneasca?

Un investitor adevarat, daca vede niste dezechilibre, in mod normal pariaza pe scadere.

In piata romaneasca, nu are cum, pentru ca nu se poate tranzactiona  SHORT decat pe segmentul de piata FUTURES, unde sunt doar cateva active tranzactionate, doar 2-3 se bucura de un regim de tranzactionare mai intens.

Pentru restul, lichiditatea este derizorie.

Ca atare, un investitor mare nu are oportunitatea sa tranzactioneze in sensul scaderii, pe piata noastra.

In general, sunt portofolii de actiuni, putini investitori au contracte FUTURES, optiuni sau certificate index.

De asemenea, exista portofolii mari de investitii in obligatiuni de stat, municipale  sau corporative.

Care sunt cei mai importanti indicatori macroeconomici care anunta in avans o  revenirea a bursei?

Comenzile noi din industrie, activitatea industriala, volumul de exporturi si  importuri sunt indicatorii care reactioneaza cel mai rapid la schimbarile de  conjunctura, in zona macro-economica.

Mai exista potential de crestere pe actiunile SIF-urilor in acest an?

Da, exista si este direct legat de finalizarea cu succes a acelui proiect legislativ  de modificare a pragului.

Cresterile pe SIF-uri pot veni numai pe aceasta directie pentru ca, economic fundamental discutand, faptul ca au ca pondere majora in portofoliu actiuni la banci este un lucru care le defavorizeaza in acest moment, pentru ca probabil companiile  bancare vor avea o evolutie economica slaba si in ultimul trimestru din 2010 si in prima jumatate din 2011.

Cum arata BVB, in peisajul burselor din regiune?

E o bursa care a avut o performanta buna, in acest an. Ca si variatii de preturi sau fluctuatii la nivelul indicilor, s-a situat pe primul loc.

Ca si lichiditate si capitalizare, deci adancimea pietei, BVB este undeva la jumatatea clasamentului, in urma  unor burse din tari mai dezvoltate ca Romania, cum este Polonia, dar inaintea  burselor din Bulgaria, Ungaria sau Slovenia.

Este bine pozitionata, in contextul regional. Nu este un lider al regiunii, dar cu siguranta nu este codasa.

Bursa din Bucuresti ar putea sa devina lider pe parcursul anului 2011, daca vor  aparea emitenti noi de calibru, precum Fondul Proprietatea sau companiile energetice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
#actiuni, #bursa, #bvb, #fondul, #iulian, #panait, #proprietatea , #stiri BVB