Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii, aurul bursei (a se citi Rasdaq) si CNVM-ul (episodul 1)

Investitorii, aurul bursei (a se citi Rasdaq) si CNVM-ul (episodul 1)

Cand tu, un om simplu, mai ales investitor, vrei sa obtii ceva de la o anume autoritate publica din Romania, fie ea si CNVM, ori trebuie sa ai noroc cu carul ori ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Este adevarat ca in prezent aceasta posibilitate este foarte redusa, de 1 la 5000.

Si totusi realitatea bate filmul. Din surse oficiale, in ziua de vineri 26 septembrie 2008 cativa investitori, printre care si presedintele AIPC, s-au intalnit la sediul CNVM cu reprezentantii acesteia, avand ca subiect principal prezentarea propunerilor Asociatiei pentru deblocarea proiectului codului bursier promovat de BVB si care se refera in special la functionarea pietei Rasdaq.

O parte a acestor discutii sunt prezentate pe blogul unuia dintre participanti si pe forumul bursier AGF.RO, unde posteaza si reprezentantii AIPC.


Pe acest fond si cunoscand "obiceiurile protocolare ale CNVM" pot spune ca sunt slabe sanse ca propunerile investitorilor discutate in direct cu presedintele si directorul de reglementari din cadrul CNVM, in speta doamna Gabriela Anghelache si domnul Radu Toia, sa ajunga in forma voit exprimata de acestia la urechile celorlalti 6 comisari ai CNVM, dar mai ales sa fie si aprobate de acestia in mod favorabil.


Intr-o alta ordine de idei, nu cred ca procesul deschis in instanta de catre operatorul de sistem al BVB impotriva CNVM a "fortat mana" acestei institutii sa accepte o intalnire cu cativa investitori tocmai intr-un moment tensionat al bursei romanesti. Cauza ar trebui cautata mai mult printre responsabilitatile ce revin CNVM fata de autoritatile similare la nivelul CE al UE si termenele de adoptare a directivelor europene in privinta pietelor de capital.  


Putem spera ca CNVM sa promoveze propunerile investitorilor ?

Cele mai multe pareri primite pana in prezent sunt negative avand in vedere perceptia celor intrebati fata de acest gen de initiative. Oare, care este parerea actuala reala a membrilor CNVM ce au intrat in contact cu aceste propuneri, le-au analizat si convenit impreuna cu initiatorii ? Si care va fi parerea celor care vor trebui sa ia o decizie, adica a comisarilor ?

Vor avea propunerile investitorilor un demn sustinator in fata comisarilor, iar acestia sunt asa de mult interesati sa rezolve obiectiv problema emitentilor RASDAQ urmarind in primul rand protectia tuturor investitorilor, asa cum motiveaza directivele comunitare? Acestea sunt o parte din framantarile actuale ale investitorilor legate de acest subiect.


Am indraznit si am facut un sondaj de opinie atat printre brokeri - investitori cat si printre oamenii de specialitate, care au avut relatii cu reprezentantii CNVM in situatii similare ori in alte situatii si parerea majoritara este ca atata timp cat  cei care iau decizii sunt comisarii acestei institutii (propusi si numiti dupa anumite interese de grup de catre oamenii politici din Parlament) sansele de reusita pentru investitori sunt foarte reduse, chiar daca propunerile si argumentele lor sunt pragmatice.


Sunt convins ca, daca acestea nu converg cu interesele de grup ale comisarilor, ele vor fi eliminate ca nefondate argumentarea pentru decizia luata rezumandu-se la aplicarea normelor standard europene MiFID. In fond, dar si in fapt acesti comisari spera ca aceste norme europene sa nu fie prea amanuntit cercetate de cei in cauza putand astfel "jongla" cu ele dupa bunul plac.

Am ocazia sa-i anunt astfel pe marii specialisti de la CNVM, ca sunt multi investitori care au studiat aceste directive si le cunosc foarte bine putand observa si analiza singuri inadvertentele introduse in reglementarile specifice romanesti.


Mai la concret, exista ideea ca atat modificarile facute de CNVM la proiectul BVB privind piata Rasdaq cat si introducerea art. 153 si art. 154 din Regulamentul nr. 1/2006 referitoare la functionarea pietei Rasdaq in integralitatea ei pe un sistem alternativ de tranzactionare la constituirea acestuia au fost stipulate pe baza deciziei comisarilor dirijati de anumite interese devenite acum vizibile.


Sa punem punctul pe I - exista rea vointa sau nepricepere ?

Poate nu toti cititorii cunosc exact piata Rasdaq, mai ales prin prisma activitatii intrinseci a emitentilor, atat la nivel de management dar mai ales la nivelul potentialilor sau actualilor actionari majoritari, care au interese foarte mari privind preluarea acestor societati cu costuri cat mai reduse si scoaterea din circuit a categoriei de investitori minoritari, ce s-ar putea sa-i jeneze pe primii la atingerea scopurilor lor abuzive.


Asa ca, dupa cate se va observa in continuare, intotdeauna interesele actionarilor majoritari primeaza, la orice nivel, dar mai ales al autoritatilor in domeniu. Exista suficiente exemple oferite de o parte din personalul intermediarilor, din care rezulta ca actionarul majoritar de abia asteapta sa ajunga cu emitentul sau pe sistemul ATS de unde se poate delista mult mai usor devenind astfel o societate inchisa unde nu-l va deranja nimeni.       


Astfel, EXISTA o prima categorie de societati care au capital social nereevaluat inca din anul 2001 si in consecinta au o capitalizare ridicola, la nivelul unui apartament. Daca totusi vom dori sa observam mai atent aceasta piata vom constata ca printre cei 1815 emitenti actuali sunt in primul rand unele societati, care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 2 - 5 mil. euro si care sunt lideri regionali in zona, dar in acelasi timp au capitalizari ridicole, cu mult sub pragul de 1 mil. euro asa cum prevad directivele europene din  anul 2001 privind criteriul minim de calificare pe o piata reglementata.


Si totusi aceleasi norme europene stipuleaza ca "Fara a aduce atingere dreptului autoritatilor competente de a solicita suspendarea sau retragerea unui instrument de la tranzactionare in conformitate cu articolul 50 alineatul (2) literele (j) si (k), operatorul de piata reglementata poate suspenda sau retrage de la tranzactionare orice instrument financiar care nu mai respecta normele pietei reglementate, in afara cazurilor in care o astfel de masura poate afecta in mod semnificativ interesele investitorilor sau compromite functionarea ordonata a pietei."

Oare ce inteleg marii comisari ai CNVM din "in afara cazurilor in care o astfel de masura poate afecta in mod semnificativ interesele investitorilor sau compromite functionarea ordonata a pietei".


Domnilor de la CNVM, nu este pacat sa aruncati la gunoi aceste "mine de aur"cum pot fi emitentii listati la cat. III-a pe platforma XMBS? Am ales la intamplare pentru exemplificare cateva societati de constructii : INSTCOMP S.A. Suceava (simbol INMP) sau ASCON S.A. Botosani (simbol ASCD) ori URBANEX S.A . Piatra Neamt (simbol URBN). 

Toate aceste 3 exemple sufera deocamdata de capitalizari ridicole in ciuda faptului ca au o dispersie a actiunilor pe piata (free floatul) de peste 25%. Aceasta situatie este explicata in primul rand prin imaturitatea pietei si/sau prin lipsa unor rapoarte ale emitentilor cu rezultatele financiare reale ale acestora (vezi cifra de afaceri de peste 2 mil. euro sau nivelul profiturilor bune obtinute) absolut necesare luarii deciziilor de catre investitorii potentiali.


Oare cand vom dori noi investitorii, noi specialistii de la CNVM si BVB, precum si noi intermediarii bursei sa avem o maturitate si normalizare a pietei de capital, care sa fie intr-adevar armonizata la nivelul directivelor europene si adaptata la specificul bursei autohtone, cu respectarea acestor norme in integralitatea lor, dar si a principiilor de baza ce le guverneaza ?

Este adevarat ca piata este in scadere evidenta, insa deprecierile exagerat de mari inregistrate in ultima perioada de multi emitenti, comparativ cu celelalte piete de capital internationale, au printre cauze atat absenta unor reglementari CLARE privind functionarea bursei actuale, dar si certitudinile ca aplicarea "normelor aprobate" pot afecta in mod semnificativ interesele investitorilor sau pot compromite fucntionarea ordonata a pietei.


Atata timp cat pana mai ieri o autoritate a pietei de capital declara CATEGORIC ca piata Rasdaq este reglementata, pentru ca apoi sa stabileasca prin noile norme ca toti emitentii acesteia trec automat pe un sistem de tranzactionare alternativ mi se pare firesc ca marii investitori straini sa ocoleasca nu numai o asemenea "piata reglementata" de CNVM ci toata piata BVB.  Voua nu ?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3868 ori