Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii, aurul bursei (a se citi Rasdaq) si CNVM-ul (2)

Investitorii, aurul bursei (a se citi Rasdaq) si CNVM-ul (2)

Asa cum ii stim de cinici pe unii membrii de la CNVM acestia vor zambi si de aceasta data daca vom alege capitalizarea medie din 2007 ca si criteriu de admisibilitate la BVB al unui emitent Rasdaq. Probabil ei vor spune ca atunci capitalizarea era aberanta si de ce nu am alege capitalizarea din anul 2008 cand piata de capital este complet in genunchi chiar daca perioada de evaluare nu s-a incheiat?

Am vazut in episodul anterior un prim exemplu de emitenti ai pietei Rasdaq care se doresc a fi retrogradati dupa criteriul ridicol al capitalizarii chiar daca cifra de afaceri a unora este foarte buna, cu mult peste 1 mil. euro.


Vom continua exemplele si vom cita, in al doilea rand, o societate monopol cum este CEPROHART S.A. Braila (simbol CPHA), care este supusa la randul ei procesului de privatizare (AVAS 58,77%). Capitalizarea acesteia este sub 1 mil. euro (1,08 mil. lei), cifra de afaceri/2007 a fost de 4,4 mil. lei.

Mirecuri s-au rulat 39 actiuni CPHA la pretul de 3,9 lei in timp ce lichiditatea bursei a fost una foarte buna de 17 mil. euro. In schimb, daca vom analiza activele de care dispune Ceprohart, dar si importanta strategica a acestei societati la nivel economic, vom constata unele rezultate financiare care nu trebuiesc neglijate (vezi obiectul de activitate si sediul acesteia - www.ceprohart.ro ).

Din acest punct de vedere merita analizat exemplul dat de SIF2, care detine deja 30,2% din actionariatul societatii.


In cel de-al treilea rand, sunt societati care au active nereevaluate de mult timp si prezinta o capitalizare mica, asa cum este exemplul societatii MARA COM MIXT S.A. Lipova (simbol MAXT).

Este cunoscut faptul ca actiunile acestui emitent au fost tranzactionate in anul 2007 la o capitalizare sub 1 mil. euro (in prezent capitalizarea sa este de 0,9 mil lei) si cu toate acestea pe baza unui proiect de fuziune cu UTA S.A. Arad (simbol UTAZ) si IMOTRUST Arad (simbol ARCV, detinere 21,8%) s-a efectuat reevaluarea acestui emitent, iar noua valoare a activelor prezentata in raportul de evaluare a depasit de 30 ori capitalizarea emitentului.  

Bineinteles ca in cazul unei retrogradari aberante ce poate fi "comandata cu cinism" chiar si maine de catre comisarii CNVM, mai ales in dezavantajul investitorilor de buna credinta, cei care se vor bucura mai mult de normele aprobate de aceasta institutie vor fi actionarii majoritari, carora li se va oferi astfel o nesperata si facila alternativa de a se delista de pe bursa. Convenabil NU ?


In al patrulea rand, si nu in cele din urma, exista societati listate la piata Rasdaq care nu au fost tranzactionate in anul 2007 fiindca au fost suspendate ani in sir, cum ar fi exemplul emitentului COMTRAM  S.A . Sibiu (simbol CODG), o societate de constructii care lucreaza acum la centura Sibiului si care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de cateva milioane de euro.


As adauga ca mai exista societati care sunt supendate pe diverse motive, cum ar fi nesemnarea unui contract cu Depozitarul Central desi acesti emitenti raporteaza profit si chiar dividende pe anul 2007. Exemple: FORICON Deva (simbol FORI) si TRINTEXTMARC Bucuresti (simbol TRIT) suspendate din anul 2002 deoarece nu au semnat contractul de registru si transferul pe platforma Arena.

Totodata, daca analizam numai emitentul ISLAZ S.A. Alexandria (simbol ISLZ) vom constata ca acesta a avut nevoie doar de un mic impuls in anul 2008 pentru ca perioada lunga de suspendare 1996 - 2007 sa inceteze, iar in prezent capitalizarea acestuia sa ajunga la 2,3 mil. lei cu evolutii bursiere aproape zilnice.


Pot fi prezentate mult mai multe exemple din care sa rezulte ca, exista pe de o parte MARELE INTERES al mai multor actionari majoritari de a ajunge la ATS si care fac o presiune vadita in acest sens, mai mult ca sigur si la CNVM si pe de alta parte lipsa de protectie a actionarilor minoritari care, pe buna credinta, au cumparat actiuni la emitentii pietei Rasaq, o piata REGLEMENTATA si recunoscuta ca atare de sefii CNVM fara a cunoaste la data respectiva ca vom avea o dictatura vadita pe piata a acestei institutii.


Daca luam de exemplu pragul privind capitalizarea de minim 1 mil de euro e foarte posibil ca un emitent sa aiba capitalizarea de 2, 5 mil euro la pret de IPO la admitere pe piata si dupa un anumit timp capitalizarea sa scada la 0,8 mil euro sau chiar mai jos. In acest caz o vom retrograda pe ATS lovind inca o data in investitorii din acea firma ? Categoric NU.


Avand in vedere conjunctura actuala, indraznesc sa SUPUN INTERESULUI PUBLIC al tuturor investitorilor cazurile de mai sus, precum si alte exemple stiute doar de cei direct implicati in piata Rasdaq si sa solicit o interventie generala a acestora la CNVM pentru neaplicarea normelor pietei Rasdaq in forma aprobata actual de aceasta institutie si modificarea Regulamentului 1/2006 in sensul normalizarii functionarii bursei autohtone cu respectarea principiului de baza privind protectia tuturor investitorilor si eliminarea cauzelor/normelor care i-ar putea prejudicia.   


Cei de la CNVM ar trebui sa cunoasca mai bine directivele europene, care spun in sectiunea 5, art. 8, alin. (3) ca :

"Statele membre pot autoriza, in aceleasi conditii ca si cele prevazute la articolul 9, derogari de la conditiile suplimentare sau mai stricte prevazute la alineatele (1) si (2)"

"Derogari - Articolul 9 Orice derogare de la conditiile de admitere a valorilor mobiliare la cota oficiala, care poate fi autorizata in conformitate cu art. 42-63, trebuie sa se aplice in general tuturor emitentilor, in cazul in care imprejurarile care justifica derogarea sunt similare."


Voi incheia ATENTIONAND PUBLIC pe cei de la CNVM ca o data ce acceptam ca piata Rasdaq este o piata reglementata in INTREGUL EI nu putem sa retrogradam emitenti pe un ATS transformand niste CONDITII DE ADMISIBILITATE pe o piata IN CRITERII DE RETROGRADARE. Nici nu vreau sa ma gandesc ce consecinte grave s-ar putea crea pe aceasta baza, iar o astfel de masura poate afecta in mod semnificativ interesele investitorilor sau poate compromite functionarea ordonata a pietei.

Oare noi investitorii dorim asa ceva ?


Daca ACUM tacem si nu actionam prin toate metodele inseamna ca acceptam tacit cele aprobate de CNVM. In acest caz ne meritam soarta si viata noastra va fi una TRISTA pe o piata scoasa in afara atentiei marilor investitori straini, caz in care nu avem de ce sa ne mai plangem de existenta unei piete IMATURE, ANORMALE si NEFUNCTIONALE ce poate fi introdusa de CNVM intr-o prapastie din care va iesi cu greu. Adica a unei burse, care este si va fi supusa unei presiuni permanente generata de interese private sau de grup si impotriva calitatii noastre de investitori.  Daca aceasta este viata bursiera pe care ne-o dorim si vrem s-o realizam atunci eu unul ma voi opune categoric. Voi NU ?

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3065 ori