Google si Microsoft au ajuns pe BVB. Ce optiuni mai au investitorii

Joi, 10 Mai 2012, ora 12:59
1855 citiri
Google si Microsoft au ajuns pe BVB. Ce optiuni mai au investitorii

Dupa Apple, Coca Cola sau Bank of America, investitorii romani pot tranzactiona la Bursa de Valori Bucuresti si actiuni ale Google, Microsoft sau McDonald's.

Tradeville, compania care a adus la BVB actiunile Apple, Coca Cola sau Bank of America, a lansat, spre tranzactionare, inca un set de companii americane: Google, Microsoft, McDonald's, JP Morgan si Merck.

Acestea vor fi listate de joi pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Cele cinci actiuni se pot tranzactiona prin orice intermediar autorizat care are calitatea de participant la BVB.

Valentin Cismaru, director adjunct Tradeville, spune ca, odata cu aducerea a inca unui pachet de actiuni americane, investitorii romani au posibilitatea de a investi in branduri globale, care au o expunere foarte mare in economiile in crestere din Asia si America de Sud. "Companiile americane aduse de catre Tradeville la BVB, ofera investitorului roman libertatea de a-si crea un portofoliu mai diversificat", a declarat Cismaru.

Expertul Tradeville spune ca este recomandat sa investesti in companii rezistente la socurile ciclurilor economice, precum McDonald's sau Coca Cola, dar si in corporatii speculative ca cele din sectorul bancar, precum JP Morgan sau Bank of America.

Pe de alta parte, se poate investi in companiile tehnologice care ofera o crestere agresiva, atat a preturilor din piata, cat si a afacerilor lor, precum Apple si Google. Totodata, investitorii romani au la indemana si Microsoft, tot o companie tehnologica, dar care, spre deosebire de Google si Apple, are un business asezat, care creste relativ moderat, dar care, conform noilor tendite, pregateste o noua revolutie in domeniul IT, prin cloud computing.

Investitorul roman, care era obisnuit cu emitentii listati la BVB, se confrunta cu problema corelatiei puternie a emitentilor. Cei mai importanti emitenti au obiceiul sa creasca si sa scada, puternic corelat cu indicii de bursa, sustine Cismaru.

El spune ca gradul de corelare este mai mare de 80%, iar acum ai posibilitatea sa investi in actiuni americane, care ofera posibilitatea de necorelare. "Daca investitorul impreuna cu brokerul depun un efort de selectie a actiunilor, exista sanse reale ca portofoliul lui de actiuni sa fie mai stabil decat piata si mai mult, poate sa creasca mai mult decat aceasta", considera Valentin Cismaru.

Expertul Tradeville sustine ca investitorul incepator selecteaza companiile dupa afinitati sau dupa gradul de cunoastere al domeniului in care activeaza el. "Daca lucreaza in IT, intelege mai bine evolutia afacerilor unor companii precum Apple sau Google. In schimb, daca lucreaza in domeniul bancar, intelege mai bine cum functioneaza JP Morgan sau Bank of America si riscurile la care sunt supusi emitentii din acest sector", sustine Valentin Cismaru.

Totodata, un investitor la inceput de drum are nevoie de asistenta din partea unui broker, pentru a-si selecta emitentii care sunt mai potriviti, atat cu profilul de risc, cat si cu gradul de cunoastere al tehnicilor de investire si al celor bursiere, sustine expertul Tradville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bursa de la Bucuresti indici bursieri, #companii americane, #tranzactii actiuni Google BVB, #actiuni Microsoft BVB , #stiri BVB