Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FP cere urgentarea tranzactionarii pe BVB a actiunilor statului

FP cere urgentarea tranzactionarii pe BVB a actiunilor statului

Societatea Fondul Proprietatea solicita Camerei Deputatilor sa fie de acord cu urgentarea procedurilor de admitere la tranzactionare pe BVB a companiilor din portofoliul Fondului in care statul roman e actionar majoritar, precizand ca termenul limita ar trebui sa fie 31 decembrie 2012.

S.C. Fondul Proprietatea a transmis Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita deputatilor sa admita cererea de reexaminare a presedintelui Basescu in cazul Legii de modificare a Legii privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. In cererea de reexaminre, seful statului solicita scurtarea termenului limita pana la care Fondul sa fie admis la tranzactionare de la 31 decembrie 2014, la 31 decembrie 2012.

Conform Fondului Proprietatea, scurtarea acestui termen este esentiala pentru succesul acestei institutii ca mijloc de despagubire a proprietarilor care si-au pierdut proprietatile confiscate in mod abuziv in perioada comunista.

"Admiterea la tranzactionare in cel mai scurt timp a companiilor in care statul roman si Fondul Proprietatea sunt actionari va contribui la cresterea pretului actiunilor Fondului oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari deposedati abuziv in periada comunista", se arata in scrisoare.

Potrivit institutiei, performantele financiare ale Fondului Proprietatea si pretul actiunilor la care se tranzactioneaza actiunile Fondului se afla intr-o directa legatura cu performantele financiare si transparenta companiilor din portofoliul Fondului. 

"Consideram ca admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a societatilor in care statul roman este actionar majoritar va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor Fondului si la reducerea discount-ului fata de valoarea activului net per actiune. (...) Intrucat, in prezent actiunile Fondului sunt tranzactionate la un pret sub valoarea activelor nete ale Fondului, acest fapt conduce la diminuarea disponibilitatilor care se afla la dispozitia statului roman pentru despagubirea fostilor proprietari", se precizeaza in document.

Initiatorii scritorii mai atrag atentia ca, prin admiterea la tranzactionare a societatilor cu capital de stat, se creeaza premisele ca directorii si membrii CA ale acestor societati sa fie trasi la raspundere in situatia in care creeaza prejudicii acestor companii prin acte de coruptie.

Scrisoarea a fost trimisa Biroului Permanent al Camerei, care a transmis-o Comisiei juridice pentru dezbatere.

Cererea de reexaminare a Legii a fost respinsa de Senat pe 7 septembrie, aceasta urmand sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1123 ori