Fondul Proprietatea pleaca in America. Ce castiga statul roman? - interviu Radu Hanga (BT Asset Management)

Luni, 16 Mai 2011, ora 16:42
2629 citiri
Fondul Proprietatea pleaca in America. Ce castiga statul roman? - interviu Radu Hanga (BT Asset Management)

Portofoliul Fondului Proprietatea ar putea sa-si gaseasca stabilitatea pe un alt contintent. Bursa din New York este mult mai atractiva din acest punct de vedere, motiv pentru care Franklin Templeton se gandeste serios la investitii pe NYSE, primind deja “binecuvantarea” de la CNVM. Un alt argument pentru incercare “visului american” este si traditia indelungata pe care o are administratorul FP pe piata din SUA, afirma Radu Hanga, director general BT Asset Management, intr-un interviu Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, orice decizie care aduce randamente mai bune trebuie salutata de statul roman.

Fondul Proprietatea vrea sa investeasca pe Bursa de la New York iar CNVM este de acord…

Administratorii Fondului Proprietatea doresc cresterea valorii Fondului, lucru care se poate realiza prin investitii in active cu potential ridicat, cum ar fi actiunile companiile listate, atat in piata locala, cat si in pietele internationale.

Plasamentele in alte tari decat Romania pot oferi randamente bune obtinute de multe ori in contextul unor piete mature care sunt mai previzibile si mai putin volatile, dar la fel de adevarat este ca o piata emergenta cum este Romania ofera randamente superioare investitorilor care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate.

Din aceasta perspectiva investitiile in piata din SUA ar putea fi efectuate pentru a asigura un plus de stabilitate portofoliului. 

Un alt argument ar fi ca Franklin Templeton este un administrator activ de un an in piata locala, dar cu o traditie indelungata in piata din SUA si in consecinta poate identifica si fructifica oportunitati de investitii pe aceasta piata pe care o cunoaste mai bine.

Un alt argument pentru investitiile pe piata din New York ar fi si free float-ul mai scazut al companiilor de pe BVB, precum si numarul relativ redus de oportunitati de investitii in piata locala in sensul unor companii suficient de mari si de lichide incat sa devina atractive pentru un fond de aceasta marime.

Exista deci argumente bune pentru diversificarea investitiilor pe alte piete, dar cu toate acestea cred ca pentru Fondul Proprietatea prioritatea o vor reprezenta in continuare investitiile in Romania.

Acest lucru se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a activelor din portofoliul Proprietatea sunt din piata locala si strategia pentru urmatorii ani va viza eficientizarea acestora si listarea unor participatii semnificative.

Potentialul de castig care ar putea fi obtinut de la companiile din sectorul energetic si al utilitatilor care constituie cea mai mare parte din portofoliul Proprietatea este semnificativ mai ridicat decat al unor companii listate in piete mature.

Din acest motiv, in urmatorii ani Templeton se va concentra probabil pe valorificarea mai buna a portofoliului curent, chiar daca vor exista cu siguranta si alte linii de actiune, o parte din ele orientate spre pietele externe.

Care pot fi avantajele si riscurile unei astfel de decizii pentru actionarul - statul roman?

Statul roman ramane cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea cu o detinere de 37% si de aceea ar beneficia de pe urma oricarei decizii care aduce randamente bune in contextul unei volatilitati mai scazute.

Riscul pentru stat ar fi ca in timp Fondul sa se concentreze asupra oportunitatilor din alte piete, dar acest lucru este foarte putin probabil avand in vedere faptul ca portofoliul Fondului este unul preponderent local si cu un potential de crestere ridicat.

Daca statul doreste intr-adevar maximizarea valorii participatiei detinute la Fondul Proprietatea atunci va trebui sa lucreze cu Templeton pentru eficientizarea guvernantei corporative a companiilor din portofoliu, pentru listarea unor participatii din sectorul energetic si de utilitati si pentru listarea unor companii detinute de Fond care nu sunt in acest moment prezente in piata de capital.

Aceste masuri ar creste valoarea Fondului, dar si interesul pentru piata de capital locala prin aparitia unor noi emitenti si cresterea atractivitatii si a free float-ului celor deja listati, ceea ce ar fi in interesul statului, atat in calitate de actionar FP cat si de entitate care urmareste dezvoltarea pietei de capital si a economiei locale.

Sunt randamente mai mari pe piata de la New York sau pe cea austriaca decat pe piata de capital interna in aceasta perioada sau e vorba de posibilitatea de a investi mai mult, de volume?

De la inceputul acestui an indicele S&P 500 din SUA a obtinut un randament de 6.7%, indicele ATX din Austria a pierdut 2.8% iar indicii locali BET si BET-FI au obtinut randamente de 6.7% si respectiv 5.1%, fara a lua in calcul impactul cursului de schimb si in contextul in care Romania nu a iesit inca oficial din recesiune, prima crestere a PIB fiind asteptata in datele de pe trimestrul I.

De la inceptul anului pana la maximele de la finalul lui martie BET-FI a adaugat 23% iar BET 15%, castiguri semnificativ mai mari decat cele obtinute in aceeasi perioada in pietele mature, dar in contextul unei volatilitati mai ridicate.

Asa cum mai spus, nu este vorba neaparat de performante mai bune ci de stabilitate, cunostinte si oportunitati mai diverse.

Care sunt posibilitatile de investire pe piata romaneasca pentru un fond atat de mare ca FP?

In cazul Fondului Proprietatea ar fi interesant de exemplu sectorul bancar, in care fondul a investit deja, dar oportunitatea cea mai mare o reprezinta nu achizitiile noi ci administrarea activelor care sunt deja in portofoliu.

O administrare mai eficienta a acestora, precum si listarea celor care nu sunt in prezent in piata vor fi, dupa parerea mea, principalele prioritati ale Templeton si vor reprezenta si principalele surse de performanta.

Cum apreciati in acest moment performantele FP?

Ne asteptam ca in viitorul apropiat Fondul Proprietatea sa aiba o evolutie care sa urmareasca in linii mari directia pietei.

Scaderile din ultima saptamana sunt determinate de reactii usor exagerate la reluarea conversiei titlurilor de despagubire in actiuni si la intrarea in piata a unor actiuni reprezentand peste 10% din titlurile totale ale Fondului Proprietatea.

Discountul fata de activul net la care se tranzactioneaza Fondul in prezent este unul deja ridicat si nu consideram ca trendul de scadere poate dura.

In acelasi timp, demersurile pe care Templeton trebuie sa le intreprinda pentru valorificarea detinerilor Fondului implica decizii ale statului si de aceea sunt de lunga durata avand in vedere inertia institutionala si interesele politice.

Exista insa si semne bune in acest sens, printre care amintim presiunile venite din partea organismelor internationale pentru listari si pentru liberalizarea pietei energetice, masuri care ar putea creste semnificativ valoarea activelor Fondului pe termen mediu si lung.

In concluzie suntem optimisti in ceea ce priveste cotatia actiunilor Fondului avand in vedere atat valoarea si potentialul activelor pe care le detine cat si expertiza administratorului Franklin Templeton in pietele emergente.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #bursa new york, #cnvm, #fondul proprietatea, #fondul proprietatea investitii new york, #fp, #franklin templeton, #radu hanga , #stiri BVB