Farmache: listarea Fondului Proprietatea, mai importanta decat deschiderea BVB

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 11:56
1287 citiri
Farmache: listarea Fondului Proprietatea, mai importanta decat deschiderea BVB

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat marti ca listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursa poate genera in viitor o serie de evenimente pozitive pentru piata de capital in special, dar si pentru economie in general, conform NewsIn.

"Cred ca acest eveniment (listarea FP, n.r.) egaleaza ca importanta, daca nu depaseste ca importanta, evenimentul de deschidere a bursei. In cei 15 ani nu cred ca am vazut mai multa presa, mai multe persoane si mai multa lume interesata de Bursa de Valori Bucuresti. 

Cred ca listarea Fondului Proprietatea poate sa reprezinte un eveniment capabil sa genereze in viitor o cascada de evenimente pozitive pentru piata de capital in special, dar si pentru economie in general". a spus Farmache.

Potrivit acestuia, listarea Fondului ar putea impulsiona si celelalte companii de stat sa se listeze la bursa.

"Ma gandesc la faptul ca listarea poate sa reprezinte un catalizator, poate sa aiba un efect de antrenare pentru companiile care se afla in portofoliul statului, dar o parte din ele si in portofoliul Fondului Proprietatea, si care sunt asteptate sa vina la Bursa de Valori Bucuresti, dar care din diverse motive manifesta o oarecare reticenta.

De asemenea, cred ca listarea Fondului Proprietatea aduce cu sine un pachet de masuri, de practici de tranzactionare ce pot insemna pentru Bursa de Valori Bucuresti un important pas inainte", a mai mentionat presedintele BVB.

Actiunile Fondul Proprietatea sunt listate, incepand de marti, la BVB, iar pretul lor de deschidere in prima zi de tranzactionare a fost de 0,602 lei, cu aproape 40% sub valoarea nominala a actiunilor, de 1 leu, care este valoarea de despagubire a fostilor proprietari.

Fondul Proprietatea a fost lansat in decembrie 2005. Acesta a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost mereu amanat.

In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,71 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#bursa, #bvb, #economie, #farmache, #fondului proprietatea, #listarea , #stiri BVB