Farmache: companiile importante lipsesc de pe Bursa din cauza privatizarilor strategice

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 12:08
1724 citiri
Farmache: companiile importante lipsesc de pe Bursa din cauza privatizarilor strategice

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat joi, cu ocazia implinirii a 15 ani de la inceperea tranzactiilor bursiere, ca in momentul de fata,oferta de titluri este insuficienta, iar de pe bursa lipsesc companii importante, autoritatile preferand privatizarile strategice.

"Exista, sub aspectul valorii tranzactiilor si al capitalizarii bursiere un nivel de instatisfactie pe care il intelegem. El este datorat in parte crizei financiare, dar si unor factori care trebuie sa-si gaseasca rezolvarea.

Desi sunt societati importante la cota Bursei de Valori Bucuresti, atat din zona privata, cat si de stat, oferta de titluri este inadecvata sau mai exact insuficienta. 

Lipsesc de la cota Bursei companiile importante, si aceasta se explica prin inclinatia autoritatilor in ultimii 15 ani, care au fost atrase de mitul privatizarii prin investitori strategici. 

Metoda de privatizare pe care nu o contest", a precizat Farmache.

Acesta a dat ca exemplu Polonia in ceea ce priveste aplicarea unor metode de privatizare mai flexibile, care au asigurat transparenta.

"Au fost si metode de privatizare mai flexibile, care au asigurat transparenta, au eliminat suspiciunile de privatizare, metodele de privatizare prin oferta publica practicate cu succes de alte tari din regiune.

Cel mai bun exemplu este Polonia, care a folosit intensiv piata de capital pentru procesele de privatizare ale unor companii importante fara teama, fara retinere si frica de faptul ca cineva ar putea sa preia controlul.

Iar rezultatele acestei piete se vad.

Polonia este una dintre tarile care a trecut cel mai bine prin aceasta criza financiara, iar unul din motivele care explica aceasta soliditate a economiei este si acesta, ca au o bursa bine capitalizata. Cred ca un astfel de model trebuie explorat si de catre ministerele care au in portofoliu companii de stat", a spus Farmache.

Acesta s-a aratat increzator in privatizarea companiilor de stat prin Bursa si a precizat, totodata, ca investitorii asteapta cu interes listarea Fondului Proprietatea.

"Bursa de Valori acorda sprijin pentru a privatiza societatile de stat prin piata de capital. Sunt increzator in privatizarea unor companii prin bursa.

Bursa este pregatita sa acomodeze tranzactii cu societati importante ale Romaniei si Bursa este locul firesc unde acestea trebuie sa se privatizeze. 

Cred ca 2011 va debuta favorabil. Participantii si investitorii asteapta cu interes listarea Fondului Proprietatea, care cred ca dincolo de injectia de lichiditate pe care o va produce in piata de capital, si va fi un simbol pentru piata de capital, va avea si un efect de antrenare pentru celekalte companii. si de stat si din mediul privat, care manifesta inca retinere in acest moment", a adaugat presedintele BVB.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #bvb, #companii, #stere farmache, #tranzactii , #stiri BVB