F. Templeton ar putea deveni administrator al FP la inceputul lui septembrie

Joi, 22 Iulie 2010, ora 17:33
1450 citiri
F. Templeton ar putea deveni administrator al FP la inceputul lui septembrie

Odata cu aprobarea legislatiei necesare numirii companiei Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea (FP), va mai trece aproximativ o luna pana la data adunarii generale a actionarilor care sa confirme oficial preluarea managementului FP, au declarat pentru NewsIn surse din piata.

Aprobarea Legii 142/ 2010 permite Consiliului de Administratie al FP

sa-i propuna pe americanii de la Franklin Templeton in functia de administratori in cadrul adunarii generale a actionarilor (AGA) care ar putea avea loc la finalul lunii august sau inceputul lunii septembrie a acestui an, au declarat joi, pentru NewsIn, surse din piata.

Astfel, listarea FP se amana spre finalul anului, intrucat administratorul proaspat-numit are nevoie de aproximativ trei luni pentru a o pregati, conform declaratiilor anterioare ale oficialilor Franklin Templeton.

Practic, FP asteapta publicarea in Monitorul Oficial a unor norme referitoare la acordarea de dividende, care ar putea avea loc cel mai probabil saptamana aceasta.

Noua lege 142, publicata in MO pe 12 iulie, modifica prevederile anterioare conform carora pentru a accede la conducerea Fondului, Franklin Templeton ar fi avut mai intai nevoie de decizia Guvernului si abia dupa aceea a propunerii de numire din partea membrilor Consiliului de Administratie catre AGA.

"Probabil ca AGA va fi convocata peste o saptamana", a confirmat un oficial al FP. Intrucat orice AGA se convoaca cu 30 de zile inainte de intalnirea propriu-zisa a actionarilor, numirea oficiala a Franklin Templeton in functia de administrator va avea loc, cel mai probabil, la finalul lunii august sau inceputul lunii septembrie. Odata ce Guvernul aproba legislatia necesara numirii noastre, vor mai trece aproximativ trei luni pana la listarea FP, a declarat anterior, pentru NewsIn, Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Investments.

"Odata ce vom fi numiti, ne vom misca foarte repede in vederea listarii. Asadar, daca suntem numiti la 1 iulie, putem lista FP cel mai devreme in octombrie, si asa mai departe", a explicat Konieczny.

Reprezentantii FP sustin ca, in cadrul viitoarei AGA, va fi aprobata si politica de dividende a fondului.

Joi a fost lansat, printr-o oferta publica initiala la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) primul fond de investitii care are ca activ de baza (cu o pondere de 50%) actiuni ale FP, iFond Financial Romania.

Administratorul iFond, Intercapital, sustine ca "riscul politic" care plana asupra numirii Franklin Templeton a fost inlaturat, si estimeaza ca FP va acorda dividende actionarilor in contul anilor precedenti - 2008 si 2009.

In acelasi timp, oficialii FP spun ca vor avea nevoie de timp pentru a pregati listarea pe o bursa internationala, pentru ca toate documentele sa indeplineasca cerintele acelei burse, fie ea London Stock Exchange (LSE) sau New York Stock Exchange (NYSE).

Fondul Proprietatea s-ar putea lista printr-o oferta publica initiala de 500 milioane de dolari, aceasta fiind valoarea necesara pentru a atrage investitorii straini.

"Daca lucrurile se mai taraganeaza mult, nu vad posibila listarea FP anul acesta", a declarat David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton. Toata infrastructura necesara functionarii FP a fost, insa, construita. "Am petrecut o gramada de timp pentru constructia unui mecanism de diseminare a informatiei. Pana nu suntem numiti oficial, FP nu poate oferi dividende, iar acestea s-au acumulat de ceva vreme", a mai spus Smart.

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, sustine ca echipa Franklin Templeton a cheltuit pana in prezent in jur de 3 milioane de dolari din fonduri proprii, in echipamente, consumabile, calatorii oficiale si in dezvoltarea echipei proprii, in asteptarea deblocarii situatiei numirii oficiale la carma FP de catre guvern.

Oficialii Franklin Templeton recunosc ca tranzactionarea netransparenta a actiunilor FP este cea mai mare problema cu care se confrunta actionarii.

In plus, tranzactionarea pe o piata nereglementata nu permite transparenta datelor cu privire la detinerile principalilor actionari.

"Nu cred ca in prezent este suficienta transparenta. Acesta este unul din principalele lucruri pe care le vom rezolva cand vom prelua conducerea Fondului", a spus David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton.

Pretul unei actiuni a Fondului Proprietatea oscileaza pe piata nereglementata intre 0,2 lei si 0,6 lei, cu o medie a pietei situata in jurul a 0,35-0,45 lei, insa valoarea fundamentala a titlurilor este estimata de brokeri la 0,75 lei - sub valoarea nominala de 1 leu.

Listarea FP va stabili un pret de referinta pentru micii actionari si in acelsi timp va face transparente tranzactiile cu actiuni ale fondului.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, la sfarsitul lui 2010 sau in 2011.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic fata de 2009.

Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, dupa vanzarea participatiilor CEZ. 

Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Potrivit surselor din industrie, planul Samsung de a echipa Galaxy S25 cu chipseturi Exynos 2500 produse în propriile fabrici de semiconductoare a eșuat. Producătorul sud-coreean este acum...
Apple anunță compatibilitatea dispozitivelor pentru noile sisteme de operare la WWDC 2024. Ce iPhone-uri vor putea face upgrade la iOS 18
Apple anunță compatibilitatea dispozitivelor pentru noile sisteme de operare la WWDC 2024. Ce iPhone-uri vor putea face upgrade la iOS 18
Cu ocazia evenimentului WWDC 2024 (Worldwide Developers Conference), Apple a dezvăluit dispozitivele compatibile cu cele mai recente ediții ale sistemelor de operare: iOS 18, iPadOS 18, WatchOS...
#administrator, #dividende, #fp, #listare, #profit, #templeton , #stiri BVB

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

-0.0002

1 USD = 4.6402 RON

-0.0062
  1. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  2. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  3. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  4. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  5. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  6. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  7. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  8. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  9. Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
  10. Procesele „dieselgate” din Marea Britanie au prăbușit acțiunile mai multor producători auto europeni. Ce mărci văzut cele mai mari scăderi