East Capital va lansa in Romania o societate de investitii cu capital variabil

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 15:11
936 citiri

East Capital va lansa in Romania o societate de investitii cu capital variabil (SICAV - Societe d'Investissement a Capital Variable), avand deja acordul de principiu al Comisie Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a declarat, luni, directorul de distributie al East Capital, Bogdan Popescu.


"Intentionam sa lansam in Romania un SICAV, pentru a oferi oportunitati de plasament investitorilor romani. Avem deja acordul de principiu al CNVM, cu care am purtat mai multe discutii in acest sens, insa procedurile de inregistrare ale acestui tip de vehicul investitional sunt ceva mai complicate. Nu putem da inca o data sigura de lansare a acestei societati de investitii, ar putea fi vorba de anul acesta, de inceputul anului viitor sau chiar de o data ulterioara", a mai spus Popescu.

"Acest tip de vehicul investitional prezinta avantajul ca detine un "pasaport european", adica este constituit potrivit regulilor comunitare de reglementare si supraveghere a pietelor de capital si, in consecinta, prospectul sau nu mai trebuie verificat in detaliu, in vederea autorizarii, de fiecare autoritate de supraveghere a pietei de capital din tarile membre ale UE, intrucat este constituit potrivit reglementarilor Comisiei Europene in domeniul investitiilor financiare", a explicat directorul de distributie al East Capital.

"Acest SICAV va fi lansat, mai intai, in Luxemburg, urmand ca, ulterior, sa fie accesibil si in alte tari europene, inclusiv in Romania", a mai spus Bogdan Popescu.

Potrivit directorului de investitii al East Capital, principalul scop al companiei este captarea si exploatarea, din punct de vedere financiar-investitional, a ritmului alert de crestere economica din Europa Centrala si de Est. "Ne concentram, in special, pe companii subevaluate ca valoare de piata, care ofera in mod constant dividende consistente, aplica un tratament corect actionarilor minoritari, au implementat standardele internationale de contabilitate si sunt conduse dupa principiile guvernantei corporative. Scopul nostru este reducerea volatilitatii si a riscurilor asociate portofoliilor de investitii administrate", a mai spus Popescu.

"Avem, in prezent, peste 250.000 de investitori, din care circa 20.000 sunt persoane fizice care isi plaseaza banii direct la noi. Acesti clienti pot fi de la pensionari elvetieni, care plaseaza 20 de euro, atat cat este investitia minima acceptata, pana la oameni de afaceri extrem de potenti din punct de vedere financiar. Alti clienti ai nostri sunt fondurile de pensii, companiile de asigurari de viata, care plaseaza in fondurile administrate de noi primele de asigurare asociate produselor investitionale de tip unit-linked, companiile de administrare a asa-numitelor "fonduri de fonduri", bancile private, care distribuie unitati ale fondurilor noastre clientilor lor, precum si birouri de consultanta financiara privata", a adaugat Bogdan Popescu.

Potrivit presedintelui East Capital, Peter Hakansson, bursa trebuie sa suplineasca lipsa de cultura investitionala a populatiei, dar si a managerilor si antreprenorilor. "Piata romaneasca de capital trebuie sa creasca mai intai in randul publicului intern; astfel va reusi sa convinga si investitorii straini de realele oportunitati pe care le ofera, in competitia cu pietele vecine", a spus Hakansson.

Cu un numar de 58 de companii listate, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la o capitalizare de peste 21 miliarde de euro, o crestere de 2,4 ori in ultimii trei ani. In aceeasi perioada, insa, rata lichiditatii ( raportul dintre valoarea tranzactiilor si capitalizare) nu a cunoscut evolutii spactaculoase, ramanand sub 20%, au aratat oficialii East Capital.

"Capitalizarea pietei de actiuni este concentrata la nivelul unui numar foarte mic de companii, cinci companii asigurand aproape 75% din capitalizarea totala. Iesirile companiilor pe piata, prin oferte publice, sunt foarte rare. Oferta BVB mai cuprinde un numar de 18 obligatiuni, din care 11 municipale, care, de-a lungul anului trecut, au adunat tranzactii in valoare de 271,4 milioane de euro. Potrivit estimarilor din piata, anul acesta s-ar putea atinge un numar de 50.000 de investitrori activi la bursa. Sunt date care vorbesc despre o piata bursiera relativ mica, care trebuie sa gaseasca raspunsuri in fata unor provocari majore, si anume atragerea mai multor emitenti, dar si a mai multor investitori", au spus oficialii companiei.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o crestere anuala a capitalizari bursiere de 21,6%, pana la 90 miliarde lei, la sfarsitul anului 2007. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea tranzactiilor va creste cu 40,2% in 2007, pana la 15 miliarde lei, si cu 50% in anul 2008. Indicele BET va inregistra cresteri constante de la un an la altul, CNP estimand o crestere de 21,3% in 2007 si de 21,1% in 2008.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele est-europene de capital, cu active nete de peste 3,8 miliarde euro. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, iar birourile regionale sunt locate in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong. Fondurile de investitii administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund. East Capital are o baza de clienti care trece de 250 000, foarte diversificata din punct de vedere geografic.

Investitiile East Capital in Romania se ridica la peste 115 milioane dolari, iar principalele companii unde societatea are detineri sunt Petrom, Impact si Societatile de Investitii Financiare (SIF).

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)