Discursurile politice calmeaza piata bursiera (Stere Farmache)

Marti, 09 August 2011, ora 11:24
1285 citiri
Discursurile politice calmeaza piata bursiera (Stere Farmache)

Discursurile politice pot calma piata bursieraa, insa acestea nu trebuie sa fie accentuate iar efectele scaderii burselor nu trebuie dramatizate, a precizat presedintele BVB, Stere Farmache, informeaza NewsIn.

"Cred ca au fost cateva iesiri publice pe aceasta tema, privind calmarea pietelor. Probabil ca ele trebuie accentuate si indreptate in mod direct asupra investitiilor pe piata de capital din Romania. Astfel de declaratii sunt intotdeauna binevenite, mai ales daca ele reflecta o realitate pe care investitorii o pot intelege si pot sa reactioneze in consecinta", a precizat Farmache.

Potrivit acestuia, scaderea indicelui bursier nu are legatura directa cu mersul economiei romanesti, ci este mai degraba o consecinta a turbulentelor de pe pietele internationale, cauzate de scaderea ratingului SUA. "BVB nu este o bursa izolata, este conectata la pietele financiare internationale, investitorii de la Bucuresti sunt investitori si pe alte piete si atunci cand apar astfel de turbulente, reactia lor se propaga pe pietele unde au investit", a mentionat Farmache.

Referindu-se la scaderea puternica de luni de la Bursa, mult mai mare fata de alte burse din regiune, Farmache spune ca "este firesc pentru o piata emergenta, pietele emergente cu lichiditati mai reduse sunt mai vulnerabile si in astfel de situatii amplitudinea scaderii - dar poate fi vorba si de cresteri la un moment dat - este mai mare, vulnerabilitatea unei piete mai mici este mai mare".

Presedintele BVB crede insa ca efectele scaderii burselor nu trebuie dramatizate.

"In Romania, efectele scaderii se propaga la nivelul capitalizarii companiilor listate la BVB, consecinte sunt la nivelul investitorilor care au investit in BVB, dar cred ca nu trebuie sa dramatizam acest lucru. Bursele sunt institutii unde preturile sunt intr-o continua miscare. Este adevarat ca in perioade de criza constatam o scadere abrupta a preturilor, dar tot in aceste perioade, investitorii pot castiga, trendul se poate schimba, asa incat cred eu ca investitorii trebuie sa priveasca cu calm, sa nu intre in panica. Investitorii de la BVB sunt investitori antrenati", considera Stere Farmache.

Pe de alta parte, intrebat care este cel mai sumbru scenariu privind finantele mondiale, Stere Farmache a raspuns ca nu crede intr-un scenariu catastrofic.

"Sunt de parere ca dincolo de stirile pe care le vedem in fiecare zi si pe care le simtim, daca ne uitam in viata de zi cu zi, observam ca omenirea a ajuns la un nivel si la un standard al consumului la care se va renunta cu greu. Or mentinerea unui nivel al consumului ar trebui sa reprezinte un factor care sa sutina economiile. Nu cred intr-un scenariu catastrofic, in care vedem ca efectele crizei se vor accentua si ca vom vedea oameni care stau la coada la paine, la alimente sau pentru a-si procura alte servicii. Lucrurile se reaseaza pe pietele financiare internationale.

Cred ca asistam la o reechilibrare si la reasezare si realocare a resurselor financiare. Politicienii joaca un rol important in stoparea efectelor crizei si cred ca vor avea si trebuie sa aiba un cuvant greu de spus, dar nu cred intr-un scenariu in care lucrurile vor fi duse la extrem si vom avea efecte dezastruoase", a spus presedintele BVB.

Indicii BVB au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de luni, cu pierderi de pana la 8,91%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #stere farmache, #piata bursiera, #discursuri politice, #piata capital, #burse , #stiri BVB