Derivatele pe actiuni si cursuri de schimb cu scadenta in decembrie, disponibile la BVB

Luni, 23 Iunie 2008, ora 16:01
1344 citiri
Derivatele pe actiuni si cursuri de schimb cu scadenta in decembrie, disponibile la BVB

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) reduce din iulie tarifele pentru contractele la termen avand ca activ suport indicii BET si BET-FI, precum si actiunile Transelectrica (TEL), dupa ce vineri au fost inchise scandetele pentru contractele cu suport pe actiuni si cursuri de schimb, a anuntat, luni, BursaPotrivit comunicatului transmis luni, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Casa de Compensare Bucuresti (CCB) au operat vineri primele operatiuni de inchidere la scadenta si decontare finala in fonduri pentru contractele futures avand ca suport actiuni si cursuri de schimb, lansate de BVB in 14 aprilie 2008.


Incepand de luni sunt disponibile la tranzactionare contractele futures cu activul suport pe actiuni si curs de schimb avand scadenta decembrie 2008, precum si contractele futures pe indicii bursieri cu scadenta iunie 2009.


Pana in 20 iunie, investitorii incheiasera 8.045 de contracte la termen, care au insumat 8,55 milioane lei. Cele mai multe contracte - 7.343 - au fost incheiate pe scadenta iunie, cu o valoare de 7,7 milioane lei.


Dintre contractele futures avand scadenta iunie 2008, cele mai tranzactionate s-au dovedit a fi contractele futures cu activ suport actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu 2.564 contracte, Petrom (SNP) cu 2.452 contracte si SIF Moldova (SIF2), cu un numar de 2.324 contracte.


"Utilizarea de catre BVB a celei de a 3-a zi de vineri din lunile de scadenta ca data la care expira contractele futures listate are la baza standardele in materie la nivel international", a spus Stere Farmache, presedintele-director general al BVB.    


Totodata, Bursa de Valori Bucuresti isi continua in iulie programul de reduceri ale comisioanelor, intre 10% si 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a incheierii de tranzactii in cadrul pietei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzactiona in fiecare sedinta cel putin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunara aferenta pietei reglementate la vedere.


"De asemenea, un element de noutate este reducerea tarifelor incepand din luna iulie 2008 pentru contractele avand activ suport indicii bursieri (BET, BET-FI) si actiunile Transelectrica  (TEL). Prin urmare, cele mai multe contracte futures se pot tranzactiona in prezent la BVB cu numai 0,05 lei/contract, acestea fiind cele mai competitive tarife de tranzactionare pentru instrumente financiare derivate", a adaugat Farmache.


Astfel, pentru derivatele pe actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5), Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), Transelectrica (TEL), Erste Bank )EBS), cursul dolar/leu si pe indicele BET-FI, BVB percepe un tarif de 0,05 lei/contract, la care se adauga tariful de 0,10 lei/contract luat de Casa de Compensatie Bucuresti, ceea ce conduce la un tarif total de 0,15 lei.


In schimb, pentru derivatele pe cursul euro/leu si indicele BET, Bursa aplica un tarif de 0,15 lei/contract, Casa de Compensatie percepe 0,35 lei, ceea ce rezulta o valoare totala a tarifului de 0,50 lei/contract.