Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce ne asteapta un declin de durata al burselor

De ce ne asteapta un declin de durata al burselor

Prin februarie-martie, se auzeau inca multe voci in randul brokerilor care sa indemne la cumparare . "Cine stie cand va veti mai intalni cu astfel de preturi" .

Au avut dreptate, ce-i drept, nimeni nu stie cand bursa va reveni la nivelul din acel moment, corectiile adancindu-se intre timp. Recomandarile de a vana minimele s-au tot imputinat intre timp si putini mai risca sa le recomande clientilor sa intre, fie si esalonat, la cumparare.

Pe masura ce perioada de scadere se prelungeste a devenit tot mai clar ca revenirea va fi una de durata, cu multe hopuri, poate va fi nevoie de ani buni pentru ca BVB sa atinga din nou maximele din 2007. Un adevar simplu spune ca pretul actiunilor se ajusteaza la bursa in functie de profitul obtinut de companii iar in perioadele de declin economic nu are sens sa cumperi actiuni ce par ieftine raportat la profiturile trecute de vreme ce sunt sanse mari sa nu le poata repeta.

Desi bursele scad de mai bine de un an, marile economii ale lumii n-au intrat inca in recesiune (zona euro pare destul de aproape insa) iar profiturile viitoare ale companiilor s-ar putea sa faca preturile de acum ale actiunilor sa para chiar mari.

Dupa recesiunea globala pornita dupa crahul bursier din 1929, indicelui Dow Jones i-au trebuit 26 de ani pentru a ajunge din nou la valoarea din 1929. Dupa criza dotcomurilor din 2000, recuperarea a durat mult mai putin-7 ani. Indicii americani sunt insa la “doar” -20% fata de valorile maxime din 2007 (in 2000 corectia a fost de peste 40%), deci loc de scadere mai este din belsug si de acum in colo.

Deficitele bugetelor publice din SUA sunt enorme (peste 200.000 dolari pentru fiecare American), datoriile private le secondeaza. E greu de crezut ca mai poate urma o ascensiue bazata pe consum ca cea precedenta, cu atat mai mult cu cat generatia baby-boom care a generat varfuri ale cererii dupa al doilea razboi mondial se pregateste de pensionare.

E momentul poate sa ne intrebam ce primim in schimbul unui pachet de actiuni. Mai ajunge un dividend de doua ori mai mic decat dobanda bancara precum in Romania si la pachet lipsa de transparenta a emitentului si profituri ce se profileaza in scadere? Cat timp in piete era optimism iar economiile aveau PIB-uri in crestere, era usor sa te bazezi pe multi saraci cu duhul ce urma sa-ti cumpere actiunile la un pret mai mare.

Acum, cand economia globala se pregateste sa incetineasca semnificativ, cati mai cumpara cu sufletul impacat, fara un avantaj imediat cum ar fi dividendul consistent? Din acest motiv, corectia pietelor nu s-a terminat, actiunile trebuie sa ajunga la cotatii care sa reprezinta in mod real oportunitati, nu doar o reducere “promotionala” de la niste valori maxime oricum nesustenabile.

In caz contrar, revenirea va fi temporara iar criza va lovi din nou. Din acest motiv, salvarea bancior cu probleme reprezinta o prelungire a problemelor sistemului financiar, impiedicat din ratiuni electorale sa se curete de partile bolnave.


Analiza de Alexandru Voicu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1230 ori