Cum s-au evaporat de la bursa 29 miliarde de euro

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 11:15
1475 citiri
Cum s-au evaporat de la bursa 29 miliarde de euro

In mai putin de un an din portofoliile investitorilor la bursa s-au evaporat circa 29 miliarde de euro.

Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti a scazut de la un maxim de 37,15 miliarde de euro, inregistrat la 2 iunie 2008, pana la 8,32 miliarde euro in prezent.

Numai de la inceputul acestui an, investitorii au pierdut pe bursa 3,31 miliarde de euro, din care numai in ultima saptamana s-au evaporat 2,53 miliarde de euro.

In saptamana care s-a incheiat indicii BET si BET-C - care caracterizeaza evolutia celor mai lichide actiuni la BVB si respectiv evolutia tuturor societatilor cotate la BVB - au inregistrat o scadere de 18,08, respectiv 17,01 procente, in timp ce BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a pierdut 22,82%.

"Evolutia cotatiilor a fost una haotica saptamana trecuta, trendul pietelor externe afectand puternic acele societati care mai ofera inca lichiditate suficienta pentru o tranzactionare acceptabila. Actiunile care au crescut cel mai mult sunt cele ale Contor Group din Arad.

Vineri s-a tranzactionat un pachet de circa 5 milioane de actiuni sau putin peste 3% din societate. Compania a convocat Adunarea Extraordinara pentru a aproba recuperarea creantei de la SRL-ul actionar majoritar.

Avand in vedere efortul depus, probabil nu este vorba de o plata cash, deci urmarile ar putea fi interesante, macar din punct de vedere legal. Armatura este si ea, mai mult din greseala, in topul cresterilor, tranzactia care i-a adus locul in top valorand cat doua sucuri, mari," explica analistii de la Confident Invest.

Cat priveste scaderile, pentru cea mai mare scadere inregistrata saptamana trecuta la BVB s-au "batut" mai multe societati. Condmag a castigat meritat primul loc intr-un top al deprecierilor, cu o scadere de 42,81%.

Rompetrol aproape a prins podiumul, actiunea fiind in ultimul timp intens speculata pe baza presupusei obligatii de a face obiectul unei oferte.

Mai semnificative sunt deprecierile record ale celor doua banci mai mici, Banca Transilvania si Carpatica. Referindu-ne la capitalizare, cel mai mult au pierdut acele societati care au avut de unde sa piarda, daca ne raportam la talia lor.

SNP, cele doua banci mari -BRD si Erste- , Transgaz si Alro au pierdut impreuna peste 3,7 miliarde lei, care, pentru comparatie, inseamna aproape 1% din PIB-ul Romaniei.

Pierderi mari au suferit si SIF-urile in saptamana trecuta, fara o motivatie clara. "De regula SIF-urile reactioneaza exagerat la stimulii externi, iar cum saptamana trecuta starea de pesimism pe piete s-a accentuat, unii investitori au vrut sa iasa de pe aceste actiuni cat mai repede.

Dar volumele modeste arata ca nu e vorba de investitori institutionali sau de o presiune la vanzare", explica analistii de la Prime Transaction. Referitor la cele mai tranctionate actiuni, saptamana trecuta acestea au fost SIF-urile, SNP si cele doua banci mari.

 

sursa: ziare.com

#bvb, #investitori, #miliarde, #pierderi, #portofoliu , #stiri BVB