Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Bursei a admis la tranzactionare actiunile Contor si a modificat codul BVB

Consiliul Bursei a admis la tranzactionare actiunile Contor si a modificat codul BVB

Consilul Bursei a admis la tranzactionare actiunile Contor Arad si obligatiunile emise de primaria Iasi si de consiliul local Bacau si a adus mai multe amendamente la codul BVB pentru corelarea prevederilor cu noile situatii aparute in practica in urma evolutiei tumultoase a pietelor financiare.Contor Group Arad a desfasurat in perioada 29 februarie - 21 martie o oferta publica initiala pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de actiuni reprezentand 25% din capitalul social. Oferta, in valoare de 11,78 milioane lei, a fost subscrisa in proportie de 101%, iar fondurile obtinute sunt destinate sustinerii proiectelor de investitii pentru expansiunea companiei pe pietele externe. Cele 31 milioane de actiuni Contor vor intra la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei, la categoria a II-a.


In acelasi timp, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a mai admis la tranzactionare si doua serii de obligatiuni municipale, emise de consiliul local al municipiului Bacau si de primaria Iasi. Consiliul a mai aprobat si convocarea adunarii generale a actionarilor Bursei, in 26/27 noiembrie 2008, in care se va discuta reducerea comisionului de tranzactionare total de pe piata Deal de la 0,35% la 0,18%.


Totodata, Consiliul Bursei a aprobat mai multe modificari ale codului BVB privind piata Deal si cateva amendamente impuse de evolutia pietei bursiere din ultima perioada.


Potrivit modificarilor operate, codul BVB prevede largirea limitei maxime de variatie, in situatii exceptionale, pana la +/- 40%, care se va face gradual, in trei etape. In cazul existentei unui pret potential de deschidere, piata va fi deschisa (sectiunile Regular si Odd-Lot), cu noile limite de variatie, dupa predeschiderea sedintei.


De asemenea, consiliul Bursei a modificat nivelul de alerta pentru scaderea valorii indicelui BET de la -10%, la -8%. O alta masura adoptata de BVB vizavi de indicele BET este calcularea acestuia doar pe baza simbolurilor din componenta acestuia care sunt disponibile la tranzactionare.


O alta hotarare a Consiliului prevede eliminarea limitei de variatie pentru actiunile listate la categoria internationala, pentru corelarea cu fluctuatiile inregistrate pe piata originara, cat si pentru instrumentele financiare pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal, sau al altor decizii adoptate de autoritati.


Consiliul Bursei a mai hotarat ca piata Deal sa functioneze si dupa inchiderea pietei Regular, iar valoarea minima admisa pentru efectuarea tranzactiilor Deal (negociate) a fost coborata de la 700.000 lei, la 200.000 lei. De asemenea, pentru tranzactiile in piata Deal se vor elimina limitele de variatie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 930 ori