Codul Bursei, motiv de disputa intre CNVM si BVB

Luni, 04 Septembrie 2006, ora 04:27
874 citiri

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin intermediul unui comunicat remis presei, referitor la intarzirea avizarii Codului Bursei, precizeaza ca respectivul text "nu a fost aprobat" de catre aceasta, deoarece, din punctul sau de vedre, "acesta nu este in deplina concordanta cu legislatia in domeniu, fapt cauzat de refuzul constant al BVB de a prelua in reglementarile sale observatiile comunicate de CNVM".In comunicatul Comisiei se mai precizeaza ca aceleasi solicitari au fost adresate si operatorului de piata Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, care a operat modificarile cerute de CNVM in temeiul legii, reglementarile BMFMS fiind aprobate inca din 30 ianuarie 2006.

Toate entitatile pietei de capital, inclusiv BVB, aveau obligatia sa se incadreze in prevederile legii cel tarziu pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006, se arata in datele transmise de CNVM.

BVB a depus la CNVM, in data de 17 noiembrie 2005, cererea de autorizare a operatorului de piata si a pietei reglementate, insotita de documentele prevazute de reglementarile in vigoare, dar aceasta din urma constatat "numeroase inadvertente si lipsa unor precizari explicite cu privire la aplicarea unor articole si in proiectul Codului Bursei".

Cu toate ca BVB a obtinut autorizarea din partea CNVM, la 31 ianuarie, aceasta avea obligatia ca in 45 de zile sa transmita modificarea reglementarilor pietei, in conformitate cu prevederile legale. Dar principala solicitare a Comisiei este legata de obligativitatea inserarii in textul Codului a prevederilor ce tin de prevenirea si detectarea practicilor de manipulare a pietei.

CNVM a precizat ca nu va aproba proiectul Codului in forma promovata de BVB si urmeaza a impune sanctiuni in cazul in care aceasta isi mentine refuzul de a duce la indeplinire prevederile legale.

Precizam ca anterior, Septimiu Stoica, presedintele BVB, a declarat pentru Mediafax, ca CNVM nu a fost destul de explicit cand s-a vorbit despre "dispozitii structurale", iar neintelegerile au dus la o lipsa comunicare. "Daca este vorba de alte masuri, conforme cu legea, sa ni se spuna explicit. Noi nu putem sa ne abatem de la lege", a afirmat reprezentantul BVB.

Bloombiz