Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CNVM alunga companiile mici de la Bursa

CNVM alunga companiile mici de la Bursa

Vel Pitar se delisteaza de la Bursa in semn de protest fata de noile reglementari. O noua reglementare emisa de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) produce tensiune pe piata bursiera. Este vorba de Regulamentul 13/2004 privind companiile listate si operatiunile cu valori mobiliare, ce va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2005. Reglementarea conditioneaza listarea companiilor la categoriile Bursei, acestea fiind obligate sa aiba un capital social minim de doua milioane de euro, iar actionarii minoritari sa detina 25%.

Prima companie care ia atitudine fata de reglementarea CNVM este Vel Pitar, listata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Actionarul majoritar al companiei, fondul de investitii Broadhurst Investments, care detine 80% din societate, a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, pentru data de 13 iulie 2005, in vederea aprobarii delistarii companiei de la Bursa. Societatea a ales varianta extrema, ca forma de protest fata de regulamentul CNVM, potrivit declaratiei, aparuta in presa, a managerului Broadhurst Investments, Siminel Andrei. BVB a conceput un sistem alternativ de tranzactionare (ATS) pentru companiile mai mici, sistem ce presupune reguli mai putin stricte si un grad de transparenta mai mic. Sistemul ATS va fi pus in functiune dupa fuziunea BVB cu Bursa Electronica Rasdaq.

Vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica, afirma ca institutia pe care o reprezinta este interesata sa aiba cat mai multi emitenti, iar delistarea unor companii ar consitui un fenomen ingrijorator. A"Probabil ca, daca rezultatele analizelor pe care le vom efectua dupa intrarea in vigoare a acestui regulament vor fi alarmante, vom avea o discutie cu CNVM pentru modificarea acestei reglementariA", declara oficialul BVB. A"Nici o norma nu este impietrita in forma in care a fost emisaA", a spus Stoica. El a adaugat ca este normal ca societatile sa fie listate in conditii de performanta, dar masurile trebuie luate in functie de specificul pietei de capital romanesti, care are o anumita dinamicaA".

Regulamentul 13/2004 a facut obiectul unei dezbateri publice, in urma cu aproximativ o luna de zile, dezbatere ceruta in mod expres de catre vicepresedintele subcomisiei pietei de capital din cadrul Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache.

Septimiu Stoica afirma ca s-au facut observatii pe marginea regulamentului CNVM, dar, nu stie daca s-a tinut cont de acele propuneri.

Reprezentantii comisiei spun, la randul lor, ca A"majoritatea observatiilor au fost formulate de Asociatia Actionarilor din RomaniaA", al carei presedinte este Gratiela Iordache, A"si au fost luate in considerareA".

Daca actionarii Vel Pitar hotarasc sa scoata societatea de pe piata de capital, ar fi prima cerere pentru delistare din acest acest an. Anul trecut, a avut loc o singura delistare, a companiei Navrom.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1029 ori