CNVM a aprobat sistemul alternativ al BVB

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 16:13
1632 citiri
CNVM a aprobat sistemul alternativ al BVB

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, miercuri, constituirea si administrarea sistemul alternativ de tranzactionare de catre BVB si a cerut, totdata, clarificarea statutului pietei Rasdaq in termen de 60 de zile, pornind de la propunerile inaintate de operatorul de piata, informeaza Mediafax.

"Scopul principal a fost de a avea sistemul altervativ aprobat, fiind un proiect separat fata de cel care vizeaza actiunile companiilor de pe Rasdaq.

Piata Rasdaq trebuie sa-si redobandeasca un loc in structura pietei de la Bucuresti si ne vom gandi la cea mai buna solutie pentru investitori, luand in considerare si propunerile CNVM.

Societatile de pe piata Rasdaq, prin numarul lor si capitalizare, reprezinta un potential care nu trebuie neglijat, ci exploatat la maxim", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele CA al BVB, Stere Farmache.

De asemenea, el a precizat ca in perioada urmatoare se va consulta si cu mediul de afaceri, pentru a gasi o solutie in interesul investitorilor.

Sistemul alternativ este destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile minime pentru listarea pe piata reglementata a BVB, fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, au un free-float mai redus de 25% sau au un capital sub un milion de euro.

Pe aceasta platforma vor putea fi transferate actiuni ale companiilor care nu sunt listate pe o piata reglementata, precum si titluri de pe burse externe.

Denumirea sistemului alternativ de tranzactionare, CAN-BVB, este acronimul pentru Companii si Actiuni Noi.

Daca societatile admise la tranzactionare pe CAN se dezvolta intre timp si ajung sa indeplineasca criteriile minime pentru listare, pot fi promovate pe piata reglemetata a Bursei de Valori.

La finele lunii martie, Farmache a declarat ca actiunile Fondului Proprietatea (FP) ar putea fi tranzactionate pe acest sisteml alternativ de tranzactionare, operatiunea necesitand acordul scris al conducerii Fondului si modificarea contractului dintre companie si Depozitarul Central.

Mark Mobius, presedintele executiv al Franklin Templeton, compania care va administra activele Fondului Proprietatea (FP), si-a exprimat acordul pentru prelistarea fondului pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB.

Directorul general al Bursei de Valori, Anca Dumitru, a spus, saptamana trecuta, ca din punct de vedere tehnic prelistarea se poate realiza imediat dupa autorizarea sistemului alternativ de tranzactionare de catre CNVM.

CNVM a decis in luna iulie 2008 ca piata Rasdaq sa fie un sistem alternativ de tranzactionare, mentionand ca nu poate fi considerata o piata reglementata. Comisia a respins, de asemenea, un proiect al Bursei de Valori Bucuresti de reconfigurare a pietei Rasdaq in doua structuri, respectiv o piata reglementata - Rasdaq Star - si un sistem alternativ de tranzactionare.

Ulterior, Consiliul BVB a transmis catre CNVM un proiect de reorganizare a pietei Rasdaq, prin care a propus ca 271 de companii sa fie promovate temporar, pentru noua luni, de pe piata Rasdaq la cota Bursei, proiect de asemenea amanat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#cnvm, #bvb, #bursa, #indici, #sistem, #rasdaq , #stiri BVB