Ce efect are reducerea dobanzii de politica monetara asupra bursei

Miercuri, 07 August 2013, ora 23:50
2032 citiri
Ce efect are reducerea dobanzii de politica monetara asupra bursei

Recenta modificare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei este benefica pe termen mediu si lung pe piata bursiera, sustin brokerii contactatii de Business24.

Decizia Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce a dobanzii de politica monetara la 4,5% poate sa ajute piata bursiera, pentru ca odata cu reducerea dobanzii de politica monetara, una din reactiile pietelor financiare va fi reducerea dobanzilor bancare.

"Este o reactie pe care nu trebuie sa o asteptam pe termen scurt, ci pe un orizont de timp ceva mai lung, de cateva luni", a explicat pentru Business24 Nicu Grigoras, Consultant de Investitii & Broker pe Piata de Capital at SSIF Intercapital Invest SA.

Bursa - alternativa de finantare si oportunitate de investitie

Brokerul Adrian Manaila este rezervat cu privire la influenta asupra bursei a deciziei guvernatorului BNR si a declarat pentru Business24, ca "Bursa de Valori nu a reusit sa devina o alternativa la economisire, chiar daca are toate elementele necesare".

"Sunt companii serioase care ofera dividende destul de interesante in fiecare an si, cel putin teoretic, bursa ar trebui sa fie un concurent serios al bancilor", subliniaza Manaila.

In acelasi timp, potrivit brokerului Nicu Grigoras, odata cu scaderera dobanzilor bancare, interesul pentru bursa si pentru companiile listate poate sa creasca, deoarece persoanele care isi tin banii la banca pot observa ca randamentele sunt in scadere si astfel vor cauta si alte oportunitatii de investitii.

"In momentul de fata, Bursa de Valori Bucuresti ofera destul de multe oportunitatii pentru ca sunt foarte multe companii listate care dau dividende foarte mari, mult peste dobanzile bancare", sustine Nicu Grigoras.

Pe termen mediu si lung, reducerea dobanzii poate avea un efect pozitiv, pentru ca cei care in momentul de fata fololosesc ca oportunitatii de investitii doar depozitele bancare, se vor orienta si catre piata. Astfel, vor fi mai multi investitori si vor fi sume mai mari investite pe bursa.

Volumele de tranzactionare, consecinta a modificarii dobanzii

"Volumele de tranzactionare sunt la un nivel destul de scazut. Acestea pot fi influentate de aceasta masura, dar nu este o influenta directa si pe termen scurt, ci este o consecinta care poate sa vina pe termen mai lung", a subliniat brokerul Grigoras.

Evolutia bursei dupa anuntul BNR

"In ultimele zile, bursa a evoluat destul de bine. Au crescut actiunile BVB, iar acest lucru se datoreaza stabilitatii si pietelor externe care s-au calmat" a declarat broker-ul Adrian Manaila, pentru Business24.

Brokerul sustine ca evolutia bursei din ultimele zile a fost una pozitiva, avand in vedere ca modificarea dobanzii de politica monetara a fost una din stirile importante din ultima perioada.

"Si pietele externe au avut o evolutie pozitiva. Tot fluxul de stiri, atat pe plan intren cat si pe plan extern, a fost unul destul de pozitiv in ultim 4-5 saptamani, iar lucrul asta a inceput sa se vada si in evolutia pretului actiunilor."

"Stirile interne, inclusiv cea de micsorare a dobanzii de politica monetara a fost o stire care a influentat piata", a declarat Nicu Grigoras.

Actiunile Fondului Proprietatea au depasit maximul istoric

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,74% si au ajuns la pretul de 0,677 lei/actiune, depasind maximul istoric atins in ziua listarii la BVB, pe 25 ianuarie 2011, cand unele tranzactii au fost realizate la 0,675 lei/titlu.

"Fondul Proprietatea(FP) este unul din emitenti listati la bursa care se coreleaza foarte bine cu evolutia pietelor externe dintr-un singur motiv, si anume din faptul ca marea majoritate a investitorilor care aleg sa investeasca in actiunile FP sunt in general investitori nerezidenti", sustine Nicu Grigoras.

Acesti investitori nerezidenti au un comportament similar atat pe piata din Romania cat si pe pietele de unde provin. Acesta este si motivul pentru care FP ,mai tot timpul, a avut o evolutie destul de corelata, mai mult decat alte companii listate la BVB cu pietele externe.

In contextul in care pietele externe au avut o evolutie pozitiva, colrelandu-se mai bine cu pietele extere, atunci si FP a reusit sa ajunga sa depaseasca maximul istoric.

"Este un aspect pozitiv pentru ca FP este cel mai import emitent listat la bursa, iar o evolutie pozitiva a Fondului Proprietatea trage dupa sine si evolutia celorlalte companii", afirma brokerul.

Potrivit declaratiei acestuia, FP s-a listat in 2011 si nu a prins toata corectia pietei. Acesta este si motivul pentru care a reusit sa faca un maxim azi, in timp ce celalte companii listate inainte de criza, au depasit perioada cu scaderi destul de mari, iar acum este foarte dificil sa ajunga la un nou maxim istoric.

"Fondul Proprietatea poate fi data ca exemplu pentru o politica destul de clara, raportata la actionari. La FP se vede destul de bine ca politica raspunde cerintelor actionarilor si intereselor lor", a declarat Adrian Manaila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reducere dobanda politica monetara, #bursa valori bucuresti, #factori influenta bursa, #broker bursa , #stiri BVB