Ce companii ofera dividende mai mari decat depozitele bancare

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:56
2521 citiri
Ce companii ofera dividende mai mari decat depozitele bancare

Comparativ cu randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative, piata locala de actiuni este pozitionata pentru crestere gratie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent si cursul de schimb stabil.

O analiza Tradeville care porneste de la premisa ca parcurgem acum o perioada excelenta pentru investitii si speculatii, dar nu si pentru economisire in sens traditional a evidentiat o lista a companiilor cu o politica de dividend atractiva care ar putea aduce actionarilor castiguri mai mari decat depozitul bancar.

"Pe de o parte avem indici si actiuni la maxime istorice, pe de alta parte e publicul larg care abia isi poate proteja economiile de inflatie. BNR s-a angrenat intr-un ciclu de relaxare monetara prin reducerea ratelor dobanzii de referinta la lei, asadar consideram ca nu exista elemente care sa induca ideea unei cresteri a ratelor dobanzilor bancare ci, mai degraba, o continuare a trendului descendent inceput anul trecut", explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.

Societati de prim rang cu o situatie financiara stabila au oferit anul acesta un randament al dividendelor mai mare decat rata dobanzii bancare.

"Pe parcursul ultimilor trei ani, cel mai important indice compozit al bursei de actiuni din Romania, BET, s-a tranzactionat intr-un interval cuprins intre 4,000 puncte si 6,000 puncte. Investitorii pot urmari, pentru urmatoarele luni, o recalibrare a indicelui deasupra limitei superioare a intervalului amintit. Ei pot profita de aceasta oportunitate fie prin achizitia unitatilor de fond ale unicului ETF listat la BVB, care replica indicele BET, fie prin investitii directe intr-o serie de actiuni ale unor companii de prim rang, cu o situatie financiara stabila si o politica de dividend atractiva", apreciaza Dumitrescu.

Cele mai atractive societatilor listate la BVB, in functie de istoricul in recompensarea actionarilor

Tinand cont de profiturile bugetate pentru 2013, de masura in care aceste obiective au fost indeplinite la jumatatea anului si de politica fiecarei companii privind distributia dividendelor, analistii Tradeville au estimat dividendele care ar putea fi platite anul viitor.

In primul rand se remarca SIF-urile, care au oferit in mod traditional dividende consistente, iar randamentele previzionate pentru 2014 depasesc de departe atat dobanzile oferite de bancile importante, cat si pe cele ale bancilor de nisa.

Companii precum Antibiotice sau Banca Transilvania au ales sa-i recompenseze pe investitori si prin distributia de actiuni gratuite, fapt care creste randamentul total.

Nu in ultimul rand, companiile de utilitati, care au beneficiat de cresterea tarifelor reglementate de catre ANRE, creeaza asteptari pentru rezultate financiare imbunatatite si, deci, alocarea unor dividende generoase. "In concluzie, consideram ca investitorii pot profita de aceste oportunitati si de contextul macro favorabil pentru a-si directiona o parte din investitii catre piata de capital", declara directorul adjunct Tradeville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#dividende companii, #depozite bancare, #randament dividende companii, #companii listate bvb , #stiri BVB