Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Capitalizarea BVB s-ar putea tripla in sase ani, cu oferte publice initiale

Capitalizarea BVB s-ar putea tripla in sase ani, cu oferte publice initiale

Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-ar putea tripla pana in 2013 daca se vor lista mai multe firme, iar companiile listate vor majora pachetele tranzactionate pe piata, a declarat joi Bogdan Popescu, director la firma de investitii East Capital.

Cresterea capitalizarii depinde si de majorarea numarului de actiuni lichide, ale firmelor mari, denumite si blue-chip, a spus Popescu, director distributie fonduri si seful biroului regional Franta al East Capital, intr-o conferinta de presa.

Capitalizarea BVB a fost, miercuri de circa 76,2 miliarde de lei, reprezentand aproximativ 22,5 miliarde de euro.

Intrebat despre o eventuala alianta a BVB cu burse straine, Popescu a aratat ca problema de fond este ca piata de capital din Romania este prea ingusta fata de potential. In acest sens, cu sau fara o alianta, este necesara majorarea numarului de oferte publice initiale si a free-float-ului (ponderea detinuta de actiunile tranzactionate la bursa in capitalul unei firme).

Compania de administrare a fondurilor, cu sediul in Stockholm, a anuntat in luna ianuarie ca are in vedere pentru perioada urmatoare dublarea valorii investitiilor pe piata romaneasca, la aproape 200 milioane de euro, si achizitii de pachete de actiuni la companiile listate, precum si la companiile nelistate.

Fondurile administrate de East Capital vizeaza in special companiile listate, din domeniul petrolier, imobiliar, turismului, retail, dar in functie de oportunitati investitiile pot sa cuprinda si alte sectoare.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor deschise de investitii, specializata in pietele Europei de Est, cu active nete de peste 3,8 miliarde de euro.

Compania are birouri in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo si Hong Kong si administreaza fondurile East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

In Romania, compania a raportat detineri de actiuni la companii precum Petrom - 0,3%, Impact - 7,43%, Comvex - 7,52%, Dafora - 4,5%, Flamingo - 0,73%, Prodplast - 4,44%, precum si la societatile de investitii financiare (SIF), unde are in proprietate participatii de cate 1%.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 749 ori