BVB va avea sedinte prelungite, pana la 16:45

Marti, 04 August 2009, ora 10:38
1008 citiri
BVB va avea sedinte prelungite, pana la 16:45

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat extinderea programului de tranzactionare al BVB cu 25 minute, respectiv pana la ora 16:45, desi Consiliul de Administratie (CA) al Bursei a decis prelungirea programului cu 5 minute, pana la ora 16:35.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Anca Dumitru, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca diferenta intre extinderea aprobata de CNVM si cea decisa de CA al BVB este rezultatul unei neintelegeri intre cele doua parti, informeaza Mediafax.

"Noi am cerut extinderea pana la ora 16:35, deoarece o prelungire mai mare ar duce la probleme legate de decontarea tranzactiilor, apropiindu-se de ora de inchidere a programului de functionare al bancilor. Vom reveni la CNVM pentru clarificarea acestei situatii", a afirmat Dumitru.

CNVM a decis astfel prelungirea programului de tranzactionare cu 25 de minute, pana la 16:45, tranzactiile urmand sa se deruleze pana la ora 16:40. Perioada de preinchidere urmeaza sa fie redusa de la 15 minute la 5 minute, iar ultimele operatiuni, respectiv fixingul, ar trebui sa se efectueze la 16:45.

Administratorii BVB au decis la 8 iulie prelungirea cu cinci minute a sedintei de tranzactionare, pana la ora 16:35, reducand in acelasi timp perioada de fixing, pentru a da investitorilor posibilitatea sa prinda deschiderea pietelor din SUA, care dau trendul celorlalte burse.

Perioada derularii programului de fixing, de la finalul fiecarei sedinte bursiere, ar urma sa fie mai scurt, respectiv de 5 minute, ultimele tranzactii urmand sa fie realizate intre 16:30 si 16:35, in perioada de preinchidere.

Astfel, tranzactiile se vor putea realiza pana la ora 16:30, iar investitorii vor avea timp sa reactioneze si la tendinta pe care o au bursele din SUA la deschidere.

In prezent, sedinta de tranzactionare de la BVB este de 6 ore si 30 de minute, intre 10:00 si 16:30, si este precedata de o sesiune de predeschidere de 30 de minute. In perioada de predeschidere investitorii pot introduce ordine, insa transferurile sunt realizate doar dupa ora 10:00.

La ora 16:15 incepe sesiunea de preinchidere, in care ordinele pot fi plasate in piata, insa tranzactiile propriu-zise sunt realizate numai la ora 16:30, in cadrul algoritmului de fixing.

Fixingul este o licitatie in cadrul careia tranzactiile sunt realizate pe baza celui mai bun pret de cumparare, acesta trebuind sa fie mai mare sau cel putin egal cu cotatia ordinelor de vanzare.

Pentru modificarea programului de tranzactionare Bursa trebuie sa solicite avizul CNVM, dupa ce Comisia a emis in martie o decizie potrivit careia operatorii de piata trebui sa anunte institutia in privinta modificarii orarului de tranzactionare cu cel putin 15 zile inainte de extinderea efectiva.

#BVB, #sedinte, #capital, #burse, #sifuri, #indice, #cnvm, #bvb , #stiri BVB