BVB lanseaza un sistem alternativ de tranzactionare

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:17
1762 citiri
BVB lanseaza un sistem alternativ de tranzactionare

Bursa de Valori Bucuresti va lansa un sistem alternativ de tranzactionare, denumit CAN, pentru transferarea actiunilor societatilor mici, dar si a titlurilor unor companii listate deja pe alte piete din cadrul Uniunii Europene, a declarat marti Stere Farmache, presedintele BVB, citat de NewsIn.

ect avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care si-a dat anterior un acord de principiu in acest sens.

"CNVM a luat act de documentele depuse de BVB si nu putem decat sa fim de acord cu un astfel de sistem, care cred ca trebuia sa existe de mai demult", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar CNVM.

Chetreanu a mentionat ca, in prezent, exista unele inadvertente de ordin tehnic in ceea ce priveste documentele depuse de BVB, dar proiectul va primi, cel mai probabil saptamana viitoare, avizul CNVM, dupa realizarea modificarilor necesare.

Totodata, potrivit reprezentantilor Bursei, noul proiect va aduce afaceri suplimentare brokerilor din Romania si va oferi clientilor lor acces la lichiditate.

Sistemul CAN va oferi posibilitatea de finantare societatilor care nu indeplinesc conditiile de listare pe piata reglementata, reprezentantii Bursei sperand, insa, ca unele dintre aceste societati sa faca ulterior pasul spre piata reglementata.

"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata.

Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru companiile romanesti, si nu numai, de a tranzactiona pe ATS", explica Stere Farmache.

"Listarea pe sistemul CAN ar fi avantajoasa, de exemplu, pentru societatile mici, care acceseaza fonduri structurate si au nevoie de cofinantare", adauga presedintele BVB.

Titluri europene tranzactionate la Bucuresti Sistemul CAN va cuprinde trei sectiuni: instrumente financiare listate, instrumente listate si pe o alta piata reglementata si o sectiune "New Market", destinata start-up-urilor sau companiilor delistate anterior.

Instrumentele listate deja pe o alta piata reglementata, din teritoriul UE, vor putea fi tranzactionate prin intermediul brokerilor care activeaza pe cele doua piete.

Totodata, pentru admiterea unor astfel de titluri pe ATS-ul BVB, Depozitarul Central de la Bucuresti va trebui sa fie interconectat la cel din tara unde sunt deja listate instrumentele financiare respective.

Potrivit Bursei, initiativa aducerii pe CAN a unor actiuni listate pe o piata reglementata straina va apartine intermediarilor care activeaza pe ambele piete.

Aceasta operatiune nu se refera la o dubla listare, lucru care nu va implica obligatii suplimentare din partea emitentilor straini.

Mecanismul de realizare a tranzactiilor si a decontarii lor in noul sistem va fi similar celui implementat deja pentru celelalte instrumente financiare care se tranzactioneaza in prezent.

Tranzactiile in sistemul CAN vor fi realizate pe o piata principala (regular), care va stabili si pretul de referinta, dar si pe o piata deal, unde se vor realiza tranzactii negociate intre cele doua parti.

Blocul de tranzactionare a fost stabilit la 1 instrument financiar, iar pretul va putea avea o variatie zilnica de +/- 25%.

Oficialii BVB au specificat ca, pe viitor, ar putea exista anumite instrumente financiare pentru care sa apara particularitati in ceea ce priveste modul de tranzactionare.

Totodata, pe noul ATS va fi creata o lista de supraveghere (Watch list) care va cuprinde companiile care, la un moment dat, nu indeplinesc conditiile minime de transparenta.

In cazul acestor companii, Bursa le va oferi sprijin pentru indeplinirea conditiilor.

Tranzactionarea prin intermediul CAN se va realiza in doua sedinte zilnice, de cate o ora fiecare, despartite de o pauza tot de o ora.

Potrivit Bursei, ATS-ul nu isi propune in mod special sa rezolve problema pietei Rasdaq, insa comisarul CNVM Bogdan Chetreanu a mentionat ca, dupa ce Comisia va stabili regulile si statutul pietei Rasdaq, ar putea exista societati de pe aceasta piata care sa se poata lista pe ATS.

Demersurile pe care ar trebui sa le deruleze o companie pentru a-si putea aduce la tranzactionare actiunile, ar dura aproximativ doua saptamani, primul pas fiind depunerea unui prospect simplificat, potrivit reprezentantilor Bursei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, # sistem, # alternativ, # tranzactionare , #stiri BVB