BVB: Actiunile SIF, suspendate de la tranzactionare

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 12:36
1269 citiri
BVB: Actiunile SIF, suspendate de la tranzactionare

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat de la tranzactionare actiunile SIF si derivatele avand ca activ suport aceste titluri, potrivit unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in contextul in care Senatul a aprobat ridicarea pragului de detinere de la 1% pana la 5%.

Astfel toate cele cinci SIF-uri au fost suspendate la ora 12:05, cand acestea afisau o crestere medie de 4,23%, potrivit evolutiei indicelui BET-FI. La momentul publicarii acestei stiri, Bursa inca nu anuntase cand vor reveni la tranzactionare SIF-urile.

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege care modifica prevederile actuale privind piata de capital ridicand pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul urmand sa intre in atentia Camerei Deputatilor.

Senatorii au votat cu 50 de voturi pentru si 24 impotriva proiectul de lege pentru ridicarea la 5% a pragului de detinere, initiat de mai multi parlamentari PDL, PSD si un deputat PNL.

Comisia de buget finante a propus un raport de admitere, adoptat cu 5 voturi pentru, 3 voturi impotriva si o abtinere, care a cuprins amendamente care limiteaza pragul de detinere la 5%, fapt care a fost agreat si de reprezentantul Guvernului. Proiectul in forma initiala prevedea eliminarea pragului de 1%.

Comisia juridica a decis, pe 22 septembrie, sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa care elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri, acceptand ca pragul sa fie de 5%.

In luna iunie, mai multi senatori si deputati, in frunte cu Ovidiu Marian din partea PD-L, au redactat o propunere legislativa pentru ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF).

Totusi, la mijlocul lunii septembrie, comisia juridica a decis sa acorde un aviz favorabil acestei propuneri legislative, dar cu amendamente, acceptand ca pragul sa fie de 5%. 

"Avand in vedere faptul ca Senatul Romaniei a adoptat, in data de 11 noiembrie 2009, in jurul orelor 11:35, propunerea legislativa nr. L466/2009 referitoare la modificarea legii nr. 297/2004 prvind piata de capital (lege organica), care vizeaza majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) de la 1% la 5% constatand ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a aplicat prevederile articolului 111 dn Codul BVB, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis suspendarea de la tranzactionare a actiunilor celor cinci societati de investitii financiare", potrivit comunicatului CNVM, preluat de NewsIn.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #bvb, #sif , #stiri BVB