BVB a scazut puternic, dupa doua luni si jumatate de crestere

Sambata, 16 Mai 2009, ora 16:35
1527 citiri
BVB a scazut puternic, dupa doua luni si jumatate de crestere

Bursa a crescut vineri cu 2,87%, recuperand o parte din declinul, de 13%, din primele patru sedinte, si a incheiat astfel saptamana in scadere cu 10,58%, inregistrand prima corectie saptamanala dupa ce in ultimele doua luni si jumatate a avansat cumulat cu 72,27%, informeaza Mediafax.

Indicele general al pietei, BET-C, a revenit in aceasta saptamana sub nivelul de la finele anului trecut, iar la inchiderea sedintei de vineri se plasa cu 3% sub valoarea din 2008. BET-C este totusi cu 54% peste nivelul inregistrat la finele lunii februarie, cand a inceput perioada de cresteri.

In aceasta saptamana cele mai lichide zece actiuni au scazut in medie 11,27%, in timp ce titlurile celor cinci societati de investitii financiare au dus indicele BET-FI cu 21,7% mai jos.

Totusi, comparativ cu valorile de la finele lunii februarie, primele zece actiuni in functie de lichiditate, a caror evolutie este analizata de indicele BET, sunt cu 83,86% mai sus, iar cotatiile titlurilor SIF au un plus de 85,33%.

Corectiile din primele patru sedinte ale saptamanii au redus semnificativ si valoarea indicelui BET, care se plaseaza astfel cu 1,44% peste nivelul din 2008, in timp ce indicele BET-FI, al titlurilor SIF, este cu 20,52% mai sus.

Actiunile companiilor din sectorul energetic au avut un ritm descendent mai lent in aceasta saptamana, cotatiile inregistrand un recul de 7,22%. Fata de nivelul de la finele lunii februarie, indicele BET-NG este in crestere cu 47,76%, iar in raport cu anul trecut, cotatiile sunt in medie cu 26% mai mari.

Capitalizarea Bursei a fost redusa in aceasta saptamana cu 6,94 miliarde lei (1,83 miliarde euro), de la 56,85 miliarde lei (13,74 miliarde euro) la 49,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro).

Investitorii nu au reactionat negativ la datele despre reducerea PIB in primele trei luni, astfel ca Bursa a urmat inca de la deschidere tendinta usor ascendenta a marilor piete europene.

Desi in a doua parte a zilei pietele europene au inceput sa scada, cotatiile de la BVB s-au mentinut peste valorile de joi. La finalul sedintei de la Bucuresti, bursa din Paris era in crestere cu 0,37%, in timp ce pietele din Frankfurt si Londra coborau cu 0,52%, respectiv 0,72%. La preturi mai mari fata de referinta erau tranzactionate si actiunile companiilor listate pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est, astfel ca bursele avansau cu 0,23% - 2,2%.

"Piata a avut corectii destul de puternice in primele patru sedinte, insa se pare ca zona de suport atinsa in sedinta de joi a a fost suficient de puternica astfel incat sa asistam la o revenire. Cred ca investitorii au luat dinainte in calcul anumite estimari privind o reducere a PIB, din moment ce piata nu a reactionat foarte puternic.

La fel s-a intamplat si pe bursele vest europene, unde anuntul scaderii PIB-ului in zona euro, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile analistilor, nu a influentat pietele, aceasta avand variatii reduse", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Muresian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 6,4% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, si cu 2,6% fata de nivelul din ultimele trei luni din 2008, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica, iar economia a intrat tehnic in recesiune. Recesiunea tehnica este definita ca fiind scaderea PIB, ajustata sezonier, in doua trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.

Cotatiile celor mai lichide zece actiuni de la BVB au crescut in medie cu 3,64%, in timp ce titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu numai 0,53% peste nivelul de la finalul sedintei anterioare. Traiectoria indicelui BET-FI a fost franata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), singurele de la aceasta categorie care au incheiat in scadere, cu 3,23%.

Corectia actiunilor SIF Banat-Crisana a venit pe a patra lichiditate din piata, de 2,3 milioane lei, iar ultimul transfer a fost efectuat la 0,75 lei.

La preturi usor mai mari au fost tranzactionate si actiunile companiilor din sectorul energetic, astfel ca indicele BET-NG a avansat cu 2,7%.

In aceste conditii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 3,13% comparativ cu nivelul de joi.

Lichiditatea pietei, de 31,1 milioane lei (7,4 milioane euro), a fost cu 11% mai redusa fata de valoarea cumulata a tranzactiilor realizate in sedinta anterioara, de 34,9 milioane lei (8,3 milioane euro).

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) si Moldova (SIF2) s-au plasat pe primele doua pozitii in functie de lichiditate, cu rulaje de 5,4 milioane lei, respectiv 4,6 milioane lei. Titlurile SIF Oltenia au crescut cu 1,97%, la 0,775 lei, iar pretul actiunilor SIF Moldova a avansat cu 3,17%, la 0,65 lei.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut al treilea rulaj din piata, de 4,2 milioane lei, dintre care suma de 772.000 de lei a reprezentat valoarea unei tranzactii speciale. Deal-ul a fost realizat la un pret de 6,9 lei/titlu, respectiv cu 4,55% peste referinta, in timp ce ultimul transfer cu actiunile bancii a fost efectuat la 6,85 lei, cotatie cu 3,79% mai mare fata de joi.

Investitorii au avut un interes in crestere si pentru achizitia titlurilor Petrom (SNP), a caror cotatie a urcat cu 8,42%, la 0,206 lei, in timp ce pretul actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) a avansat mai lent, cu 2,77%, la 0,0334 lei. Evolutia actiunilor Petrom a venit pe un rulaj de 2,2 milioane lei, iar transferurilee cu titluri Rompetrol Rafinare au cumulat numai 143.000 de lei.

Pe piata destinata obligatiunilor tranzactiile au cumulat 2,4 milioane lei, iar cea mai mare suma, de 2,2 milioane lei, a reprezentat valoarea a trei transferuri cu 251 titluri de stat emise la inceputul lunii martie a anului trecut (B1203A).

Actiunile companiilor listate pe piata Rasdaq au incheiat ziua la preturi apropiate de valorile de joi, astfel ca indicele compozit, Rasdaq-C, a incheiat in scadere cu 0,2%.

Lichiditatea pietei, de 5,7 milioane lei (1,3 milioane euro), a fost de peste trei ori mai mare comparativ cu valoarea cumulat a tranzactiilor de joi, de 1,5 milioane lei (370.000 de euro).

Rulajul a fost sustinut in proportie de 86% de transferuri cu 1,51% din capitalul Conpet Ploiesti (COTE), in valoare de 4,9 milioane lei. La finalul zilei, titlurile companiei au valorat 38 lei, pret cu 11,76% mai mare fata de referinta.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, # scadere, # actiune, # investitori, # BVB , #stiri BVB