Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BVB a inceput discutiile pe tema ofertei publice Alumil

BVB a inceput discutiile pe tema ofertei publice Alumil
Reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inceput discutiile in legatura cu derularea ofertei publice Alumil Rom Industry, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al BVB, Stere Farmache. Oficialul BVB nu s-a pronuntat in legatura cu decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care autoritatea de reglementare a pietei de capital a solicitat Bursei ca, in termen de 24 de ore, sa formuleze o pozitie in legatura cu legalitatea operatiunii.

La ora transmiterii acestei stiri, dezbaterile conducerii BVB erau in derulare.

CNVM a constatat, in urma derularii unei investigatii initiate la finele anului trecut, ca 16 companii de brokeraj nu au respectat prospectul in cazul ofertei publice Alumil Rom Industry si a solicitat Bursei o pozitie oficiala.

Investigatia privind subscrierile in cadrul ofertei Alumil a fost initiata dupa ce reprezentanti ai Comisiei au primit sesizari, prin e-mail, de la persoane care au subscris in cadrul ofertei si au reclamat nereguli, legate de faptul ca brokerii au introdus ordine de subscriere, desi in conturile de numerar ale clientilor nu existau sumele necesare, dupa cum prevede prospectul de emisiune.

Autoritatea de reglementare a pietei a stabilit amanarea cu doua saptamani a operatiunilor de decontare a actiunilor alocate in cadrul ofertei, care in conditii normale se realizeaza in trei zile de la finalizarea ofertei.

La inceputul acestui an, CNVM a suspendat pentru inca doua saptamani, incepand cu 3 ianuarie, decontarea actiunilor, motivand masura prin necesitatea finalizarii investigatiei incepute privind neregulile semnalate in derularea ofertei.

Companiile de brokeraj la care au fost constatate cazuri de incalcare a prospectului sunt ING Securities, BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment, Valmob Intermedia, Equity Invest, EFG Eurobank Securitues, Super Gold Invest, Eldainvest, Confident Invest, Rombell Securities, Eastern Securities, Vanguard, Prime Transaction, Intercapital Invest, HTI Valori Mobiliare si SSIF Broker.

Potrivit deciziei CNVM, Bursa de Valori Bucuresti, ca operator de piata, are obligatia sa adopte toate masurile necesare in vederea realizarii operatiunii de alocare si a derularii tranzactiilor aferente ofertei publice primare initiale de vanzare de actiuni Alumil.

Codul Bursei mentioneaza ca, responsabilitatea privind desfasurarea operatiunilor in cadrul pietelor de oferte, respectiv alocarea, tranzactionarea si post-tranzactionarea revine in exclusivitate BVB in calitate de operator de piata.

Legea pietei de capital stabileste ca autoritatea de reglementare a pietei de capital are posibilitatea sa dispuna revocarea deciziei de aprobare a unui prospect, in cazul in care constata ca derularea ofertei publice se face cu incalcarea prevederilor legii, ale reglementarilor emise de CNVM, precum si daca apreciaza ca circumstante ulterioare deciziei de aprobare determina modificari fundamentale ale elementelor si datelor care au motivat-o.

Presedintele Comisiei, Gabriela Anghelache, a declarat, la finele anului trecut, ca vor fi luate masuri ferme daca suspiciunile se confirma, solutia extrema fiind anularea actului de abrobare a derularii ofertei.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 874 ori