BVB a atins minimul ultimelor 12 luni

Vineri, 05 August 2011, ora 13:50
1120 citiri
BVB a atins minimul ultimelor 12 luni

Bursa a continuat sa scada pana la 6,47% in prima parte a sedintei de azi, atingand cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, confrom Mediafax.

La mijlocul zilei, indicele general al BVB (BET-C) avea 2.928,99 de puncte si se plasa la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. Un nivel mai mic a fost inregistrat la 26 iulie 2010, cand BET-C avea 2.920,94 puncte.

Piata se plaseaza cu 5,86% sub nivelul de la finalul anului trecut, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, inregistreaza un recul de 8,4%.

Bursele din SUA si Asia au cazut joi cu pana la 5% din cauza temerilor investitorilor cu privire la franarea economiei americane, extinderea crizei datoriilor de stat din zona euro in Italia si Spania, dar si de incercarile bancilor centrale ale Japoniei si Elvetiei de a tempera aprecierea yenu-ului si a francului elvetian.

Declinul a continuat vineri si pe pietele vest-europene care au cazut cu pana la 3%, consemnand corectii apropiate de cele de joi.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, pietele din Europa Centrala si de Est erau in picaj cu pana la 3,8%. Astfel, bursa de la Bucuresti consemna cel mai sever recul din regiune.

Pe piata din Romania investitorii s-au grabit inca din predeschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, insa ca si in majoritatea sedintelor cele mai mari volume au fost tot pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piata a cazut cu 5,5% inca din primele minute si in urmatoarele doua ore a recuperat o parte din corectie, insa dupa ora 12:00 noi ordine de vanzare au impins din nou preturile in jos.

"As zice ca loc de corectie mai este. Nu cred ca este vorba inca de exagerare.

Cel mai probabil multi dintre investitori se gandesc ca ceea ce se intampla acum nu este decat varful iceberg-ului. Prin urmare, orice element de afara care induce ingrijorari in pietele financiare se va transpune automat si la noi.

Atat timp cat la nivel politic marile puteri financiare nu ajung la un acord concret si de durata in ceea ce priveste situatia datoriilor, vom avea parte de presiuni la vanzare si in perioada urmatoare", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Titlurile FP au atins chiar la deschidere cel mai redus nivel de la listare, de 0,475 lei/actiune, iar ulterior au revenit usor. La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,4753 lei, pret cu 4,17% sub inchiderea de joi.

Aceste actiuni au dominat piata cu operatiuni de 35 milioane lei (8,3 milioane euro) si au asigurat, astfel 48% din rulajul bursei, de 72,7 milioane lei (17,2 milioane euro). Lichiditatea pietei era de peste patru ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 17,6 milioane lei (4,1 milioane euro).

La mijlocul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in picaj cu 5,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 7,48% sub nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 6,02%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a cazut cu 6,2%.

Scaderi severe inregistrau si actiunile OMV Petrom (8,11%), BRD (7,69%), SIF Moldova (7,19%), Transgaz (6,71%).

Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar actiunile Electroagres (ELGS) erau in crestere, cu 5,92%, insa evolutia lor a venit pe un rulaj de numai 38.000 de lei.

Caderea recenta a pietelor poate fi atribuita mai multor factori. Datele economice din SUA s-au inrautatit, sugerand incetinirea si mai accentuata cresterii dupa un prim semestru dezamagitor.

Totodata, criza datoriilor de stat pare ca sfideaza acordul incheiat in iulie de liderii europeni si ameninta sa cuprinda Italia si Spania, a treia si a patra economie din zona euro.

#bursa bucuresti, #bvb, #bvb cade, #indice bursier, #sedinta bursiera , #stiri BVB