Bursele, concurenta sau unitate?

Luni, 24 Iulie 2006, ora 10:42
1292 citiri

Una din temele mult discutate in ultimul an a fost cea a fuziunii burselor. Dupa finalizarea absorbtiei RASDAQ de catre BVB pe agenda actorilor pietei bursiere a ramas un ultim pas pentru edificarea unei piete bursiere unice: fuziunea BVB cu BMFMS. Desi exista, cel putin la nivel declarativ, unanimitate privind oportunitatea acestei fuziuni, in ultimul timp au aparut dispute intre actionarii celor doua burse privind valoarea celor doua entitati, valoare care ar trebui sa determine si raportul de schimb al actiunilor celor doua burse.Trecand peste considerentele patrimoniale cred ca este interesant de analizat ceea ce a adus fiecare Bursa in peisajul pietei de capital romanesti, prin ce a atras investitorii si ce individualizeaza fiecare entitate.

Bursa de Valori Bucuresti a adus un plus de siguranta, de organizare si de rigoare in derularea tranzactiilor bursiere. Intr-o perioada in care piata de capital era privita cu foarte multa neincredere in urma unor episoade de trista amintire gen SAFI sau FNI, BVB a reusit ceea ce la un moment dat parea de-a dreptul imposibil, sa redea investitorilor increderea in instrumentele pietei bursiere. Cu o atitudine ce uneori parea conservatoare, BVB s-a impus prin regularitate si lipsa unor evenimente negative majore, devenind piata bursiera de referinta la nivel national.

Pe de alta parte, prin acest comportament BVB a sacrificat noul in dauna stabilitatii. Noile produse si-au facut cu greu aparitia pe piata, desi discutiile privind implementarea unor noi instrumente au fost numeroase in ultimii ani. Cu toate acestea putem spune, si rezultatele o dovedesc, ca BVB a jucat cartea castigatoare. Ceea ce are nevoie un investitor pentru a veni pe o piata financiara este in primul rand increderea, iar dinamica tranzactiilor, a cursurilor si chiar a numarului de investitori din ultimii cinci ani arata ca toti mai multi sunt cei care vin spre aceasta piata.

La polul opus, BMFMS a ales, de altfel neavand alte optiuni viabile, o strategie de dezvoltare mult mai agresiva dar si mai riscanta. Trecand peste greutatile de ordin tehnic, material si chiar si de localizare, bursa sibiana a reusit in ultimii doi ani o adevarat performanta. Viteza cu care s-a dezvoltat este fara indoiala uimitoare pentru multi, mai ales intr-un mediu economic nu intotdeauna prielnic. Stiind sa speculeze dorinta de noutate a investitorilor la BVB dar si limitarea pe care acestia o au pe principala piata in sensul obtinerii de profit doar in perioadele de crestere ale pietei, BMFMS a reusit un salt cantitativ de exceptie.

Lansarea produselor derivate avand ca suport actiunile cele mai lichide de la BVB a adus cu sine mai multa lichiditate si posibilitatea de a castiga oricand pe piata. Intr-o tara in care speculatia este un mod de a trai aceste doua argumente au adus un aflux de investitori spre BMFMS. Strategia bursei sibiene a dat rezultate aratand ca inovatia si puterea de a risca sunt in cele mai multe cazuri recompensate.

Desi putem spune ca cele doua piete bursiere au avut in ultimii ani au avut scenarii diferite de crestere, ele au prezentat argumente complementare pentru atragerea investitorilor. Pe de o parte stabilitate si seriozitate, pe de alta inovatie si schimbare.

Tocmai aici cred ca descoperim una dintre mizele mai putin comentate ale fuziunii celor doua piete. Daca noua entitate ar mosteni toate calitatile "parintilor"; am avea nu doar o piata mai mare si mai vizibila publicului investitor. Am avea si o piata mai bine dotata pentru atingerea ambitioaselor scopuri declarate de conducerea BVB: sute de mii de investitori, rulaje asemanatoare cu ale pietelor dezvoltate din regiune si nu in ultimul rand o oferta investitionala completa.

Alin Brendea

Telefon : +(40) 749.044.044

Fax : +(40) 31.805.79.09

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro