Bursa va realiza simulari cu mecanismul conturilor globale

Joi, 06 August 2009, ora 17:43
1570 citiri
Bursa va realiza simulari cu mecanismul conturilor globale

Bursa de la Bucuresti vrea sa realizeze simulari ale modului in care functioneaza conturile globale, ca sa vada implicatiile acestui proiect si pentru a veni in intampinarea intrebarilor pe care le-ar putea avea reprezentantii CNVM, a spus pentru NewsIn Anca Dumitru, directorul general al BVB.

"In urma unor intalniri pe care le-am avut cu reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), am hotarat sa facem unele simulari pentru a vedea practic ce implicatii au proiectele trimise Comisiei. Spre exemplu, in cazul proiectului conturilor globale, vom simula circuitul ordinelor: de la primirea de la client, pana la introducerea in back-office-ul brokerului, introducerea in sistemul de tranzactionare, executarea si post-tranzactionare", a spus Dumitru.

"Simularile ne vor permite sa obtinem direct intrebarile pe care le-ar putea avea cei de la CNVM si sa raspundem la ele cat mai repede", a completat directorul Bursei.

Bursa dorea initial sa treaca la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar in urma unor consultari cu brokerii a stabilit ca nu este oportuna migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Rezultatele unui sondaj realizat in mai de BVB au aratat ca mai mult de jumatate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatite in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.

In prezent conturile globale sunt folosite pentru tranzactiile cu actiuni Erste Bank, iar CNVM a dat unda verde folosirii acestui sistem si pentru alti emitenti straini in afara de Erste.

In privinta utilizarii pe toti emitentii de la BVB, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, spunea in urma cu cateva luni intr-un interviu acordat NewsIn ca BVB risca sa fie in contratimp cu alte burse europene prin introducerea in acest moment de criza a conturilor globale, deoarece in pietele europene s-a format un curent care vizeaza reintoarcerea la conturile individuale.

Bursa ar putea renunta pentru moment la prelungirea programului, intrucat brokerii sunt reticenti

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat in aceasta saptamana prelungirea programului de tranzactionare la BVB cu 15 minute, desi Bursa ceruse o suplimentare cu doar 5 minute, pentru a depasi perioada de fluctuatii inregistrate in mod normal pe toate pietele in primele minute de tranzactionare.

"CNVM si-a fundamentat pozitia, in legatura cu propunerea venita de la Bursa, pe existenta perioadelor de fluctuatii inregistrate pe toate pietele in primele 5-10 minute, aceasta fiind ratiunea pentru care s-a adoptat o prelungire a programului de tranzactionare pana la 16:45", spuneau, pentru NewsIn, surse din Comisie.

"Fundamentarea CNVM este foarte buna, dar pe noi ne-au impiedicat unele aspecte tehnice si functionale sa prelungim programul mai mult. Oricum, din cate am vazut, opinia brokerilor nu este favorabila unei modificari a orarului de tranzactionare in aceasta perioada", a explicat, pentru NewsIn, Anca Dumitru.

"Noi am trimis CNVM o adresa in care ne-am expus motivele acestei propuneri de modificare a programului, in vederea reviziuirii avizului, iar acum asteptam raspunsul", a completat Dumitru.

Bursa ar fi dorit sa aplice noul program de tranzactionare din 3 august, proiect prin care investitorii ar fi prins pentru cinci minute deschiderea pietei din Statele Unite. In schimb, CNVM a avizat o prelungirea a orarului de tranzactionare cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45, adica prin marirea perioadei de tranzactionare continua cu 25 minute, pana la 16:40 si reducerea perioade de preinchidere cu 10 minute, intre 16:40 si 16:45.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #conturi, #cnvm, #intrebari, #bvb , #stiri BVB