Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa va face presiuni asupra brokerilor

Bursa va face presiuni asupra brokerilor

Bursa de la Bucuresti face presiuni asupra brokerilor pentru a raspunde la chestionarul cu privire la modul de listare, in contextul in care a primit raspunsuri de la actionari care au impreuna mai putin de 50% din drepturile de vot, a spus, pentru NewsIn, Anca Dumitru, directorul general al Bursei.

"In legatura cu procedura de consulatare a brokerilor cu privire la procesul de listare a Bursei, am hotarat sa revenim cu solicitari catre brokerii care nu au raspuns chestionarului", a adaugat Dumitru.

Conducerea BVB a transmis actionarilor un chestionar pentru a afla daca acestia doresc sa vanda titlurile BVB in cadrul unei oferte publice secundare sau direct pe piata, dar si daca vor o inlesnire a modalitatii de tranzactionare a titlurilor BVB inainte sau dupa listare.


"E prematur sa vorbim acum despre opinia brokerilor, deoarece raspunsurile primite reprezinta mai putin de 50% din drepturile de vot", completeaza Anca Dumitru.


Actionarii Bursei aprobasera de principiu in decembrie anul trecut listarea titlurilor BVB pe propria piata reglementata.


Totusi, propunerea de listare a BVB a mai fost discutata in ianuarie 2005, la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, iar tema nu a fost respinsa atunci de actionari, ci s-a hotarat amanarea acestei discutii.


Potrivit unei analize NewsIn, principalele modalitati de listare a Bursei sunt lansarea unei Oferte Publice Initiale (IPO) si majorarea capitalului social cu lichiditatile atrase de la noii investitori sau vanzarea secundara de actiuni (SPO).


Prin vanzarea secundara de actiuni, actualii actionari accepta sa vanda o parte din titlurile detinute investitorilor care sunt interesati sa intre in actionariatul Bursei.


Stere Farmache, seful BVB, estima la inceputul lunii aprilie ca listarea companiei ar putea fi incheiata la jumatatea anului 2010.


Bursa de Valori Bucuresti este o companie privata si, in prezent, are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, din care 6,72 milioane sunt ordinare, iar restul de 951.730 de titluri sunt preferentiale.


In actionariatul Bursei figureaza 82 de persoane juridice, majoritatea case de brokeraj sau companii financiare si 194 de persoane fizice. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1062 ori
Citeste mai multe despreactionari brokeri bursa investitori