Bursa s-a intors inapoi cu 3 ani

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 13:42
1648 citiri
Bursa s-a intors inapoi cu 3 ani

Astazi (vineri 18 iulie), la jumatatea sedintei de tranzactionare, BVB avea un volum de numai 2,7 milioane euro. Situatia pare dramatica in acest moment, dincolo de orice consideratie legata de traiectoria cotatiilor.

Nici pe scaderea violenta de marti si miercuri ori pe tentativa de rebound de joi, investitorii nu s-au inghesuit sa plaseze foarte multi bani (lichiditatea zilnica a fost de 8,5-14 milioane euro in cele 3 zile). Bursa de Valori a facut astfel un salt dureros in urma cu 3 ani, in 2005 valoarea totala a tranzactiilor fiind de 7,8 miliarde lei (pana acum la mai bine de jumatate de an din 2008, rulajul este de numai 4,7 miliarde lei).


Si la emitenti noi s-a batut pasul pe loc (erau 64 de societati listate in 2005 fata de 67 in prezent) in conditiile in care numai intr-un singur an bursa din Warsovia scoate cateva zeci de IO-uri. Interesant de remarcat, a crescut insa numarul intemediarilor-de la 70 la 75-ceea ce ne duce cu gandul la aparitia  unor fuziuni in perioada urmatoare printre societatile de brokeraj, multe numaiputand sa isi acopere in prezent costurile de functionare din comisioanele clientilor.

Fata de 2005, capitalizarea pietei este insa de doua ori mai mare (104 miliarde lei fata de 56 miliarde lei), evolutie sustinuta de performantele bune ale economiei romanesti in cei trei ani care s-au scurs intre timp si de profiturile mai mari raportate de companii.


Pe volume in scadere constanta , evolutia preturilor actiunilor listate n-ar trebui sa mire pe nimeni, cotatiile vin in jos de la sine cand ponderea la cumparare e atat de firava. De la sfarsitul anului trecut, BET a pierdut 42%, BET-C 36% iar indicele SIF-urilor 51%.

Ce se va intampla in continuare cu preturile actiunilor romanesti in conditiile in care criza pietelor mature se prelungeste ? E evident ca in acest moment BVB preia si amplifica zilele de scadere din pietele dezvoltate si doar o parte din revenirile conjucturale ale acestora.

Pana cand situatia nu se limpezeste pe pietele externe, sunt sanse mici sa vedem ca intra fonduri mai consistente la cumparare iar depresia micilor investitori, blocati de luni bune pe actiuni care le tot scad in portofolii se va prelungi. Ne intrebam sincer ce se va alege de o piata care in ultimii 7 ani de crestere nu a reusit sa produca decat vreo 20.000 de investitori de retail iar fonduriele de pensii sunt abia  la inceput de drum ?

Ironia sortii, singura campanie de promovare mai inchegata a BVB s-a derulat in noimembrie-decembrie, chiar inainte de Marea Prabusire . Daca oficialii bursei si intermediarii autorizati chiar sunt ingrijorati de situatia actuala, poate n-ar fi rau sa ia in calcul o reeditare a eforturilor de promovare, multe actiuni tranzactionandu-se la discounturi importante.

Nu in acelasi mod triumfalist, nu prin principalele canale mas-media, ci profesionist de aceasta data, prin seminarii unde sa se compare atractivitatea axctiunilor listate pe bursele din jur , iar in cazul brokerilor cu agenti de vanzari profesinisti care sa vanda oportunitatile momentului cu un orizont de timp mai lung pentru noii investitori.

Altfel, BVB va semana tot mai mult cu un cimitir iar brokerii vor incepe sa consulte des ofertele de angajare din ziare.


Analiza de Alexandru Voicu