Bursa pofita din plin de decizia majorare a pragului la SIF-uri

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 18:35
1621 citiri
Bursa pofita din plin de decizia majorare a pragului la SIF-uri

Actiunile SIF au revenit spectaculos pe crestere in ultima saptamana la Bursa de Valori Bucuresti, cu un avans mediu de 15%, in conditiile in care Senatul si-a dat acordul pentru majorarea pragului de detinere la SIF-uri, la 5%, vestea fiind primita cu entuziasm de catre investitori.

Evervescenta la cumparare s-a reflectat si asupra lichiditatii totale a pietei, care a sporit cu 48% in saptamana 9 - 13 noiembrie, pana la 136,59 milioane lei (31,79 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 92,26 milioane lei (21,45 milioane euro).

"Contextul international favorabil si trecerea de Senat a propunerii de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri au facut ca, in aceasta saptamana, indicii de la BVB sa neutralizeze total scaderile puternice de la finalul de octombrie. in plus, lichiditatea a fost si ea mult imbunatatita, observandu-se o activitate de tranzactionare mai intensa decat de obicei", se arata in raportul saptamanal al casei de brokeraj Prime Transaction.

"SIF-urile au reusit sa traga si alte actiunile lichide in sus si, totodata, s-a vazut o cerere mare la unele dintre aceste companii, fara legatura cu restul pietei", observa analistii de la Prime.

De asemenea, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat puternic in saptamana incheiata, cu 7,4%, pana la 82,26 miliarde lei (19,14 miliarde euro), de la 76,6 miliarde lei (17,8 miliarde euro) in saptamana precedenta.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 7,93% in ultima saptamana, ajungand la 4.829,68 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 7,77%, pana la 2.811,36 puncte.

Totodata, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai spectaculoasa evolutie din piata, cu un salt de 15,45%, la nivelul de 23.127,54 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 8,07%, pana la 10.206,09 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a castigat 10,54% in ultima saptamana, la 468,22 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 5,85%, pana la nivelul de 612,49 puncte.

Actiunile SIF, cele mai vanate dupa anuntarea deciziei Senatului

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege care modifica prevederile actuale privind piata de capital ridicand pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri de la 1% la 5%, proiectul urmand sa intre in atentia Camerei Deputatilor.

"Chiar daca proiectul mai trebuie sa treaca si prin Camera Deputatilor, unde va primi votul final, decizia Senatului a fost considerata un pas important de investitori si a tinut bursa pe plus in aceasta saptamana. Aprecierile au fost semnificative in comparatie cu evolutia pietelor externe si cu contextul economic intern negativ", spune Andreea Gheorghe, analistul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Senatorii au votat cu 50 de voturi pentru si 24 impotriva proiectul de lege pentru ridicarea la 5% a pragului de detinere, initiat de mai multi parlamentari PDL, PSD si un deputat PNL.

"Aprobarea in Senat a proiectului de modificare a legii pietei de capital, privind majorarea pragului maxim de detinere de la 1%, la 5%, a facut din SIF-uri vedetele saptamanii. Acest eveniment a atras multi cumparatori in piata, atat speculatori cat si investitori de portofoliu, daca ne uitam la volume", subliniaza analistii de la Prime Transaction.

In luna iunie, mai multi senatori si deputati, in frunte cu Ovidiu Marian din partea PD-L, au redactat o propunere legislativa pentru ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF). Totusi, la mijlocul lunii septembrie, comisia juridica a decis sa acorde un aviz favorabil acestei propuneri legislative, dar cu amendamente, acceptand ca pragul sa fie de 5%.

Ridicarea efectiva a pragului de detinere la 5% ar avea ca rezultat cresterea rolului actionarilor in activitatea celor cinci companii si in general intarirea principiilor de guvernanta corporatista, aspect considerat foarte important si sanatos pentru buna desfasurare a unei companii, din perspectiva actionarilor minoritari.

In acest context, tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 80 milioane lei, in ultima saptamana, dublu fata de saptamana precedenta si aproape 60% e din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat din nou cel mai mare rulaj din piata, de 33,6 milioane lei, si s-au apreciat spectaculos, cu 17,31%, la pretul de 1,22 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au afisat cel mai mare avans din acest sector, de 18,03%, pana la 1,08 lei.

De asemenea, pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a urcat puternic, cu 14,66% pana la 0,6650 lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au scumpit cu 15%, la 1,11 lei. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 12,20% la 0,69 lei.

Pe segmentul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide, cu tranzactii de 15,02 milioane lei, si s-au scumpit cu 11,70%, pana la 2,10 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana cu o crestere de 9,52%, la 13,80 lei.

De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 6,74%, ajungand la cotatia de 133 lei.

Segmentul energetic castiga 6%, mai putin contaminat de entuziasmul pietei

Pe segmentul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu o apreciere de 6,10%, la 0,2610 lei, pe cel mai mare rulaj din sector, de 9,2 milioane lei.

Evolutia pozitiva a actiunilor Petrom a fost influentata si de rezultatele financiare din al treilea trimestru. Compania controlata de OMV a obtinut un profit net de 615 milioane lei, in scadere cu doar 2% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului 2008, performanta peste asteptari fiind sustinuta de cresterea cu 10% a EBIT.

In schimb, profitul net al Petrom din primele noua luni a scazut cu o treime, la 1,54 miliarde lei (364 milioane euro), in conditiile in care afacerile s-au redus cu 27%, la 9,46 miliarde lei (2,24 miliarde euro).

Pe acelasi segment, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au incheiat sedinta de vineri la un pret de 0,0690 lei, cu 7,31% mai mare fata de inchiderea saptamanii precedente. De asemenea, actiunile Dafora Medias (DAFR) au castigat 2,88%, la 0,1070 lei, in vreme ce titlurile Transgaz Medias (TGN) s-au apreciat cu 3,55%, la 154,70 lei.

"Cresterile nu au ocolit nici companiile energetice, cu toate ca indicele BET-NG are cea mai mica apreciere in aceasta saptamana. Segmentul petrolier isi gaseste sustinere in piata, in timp ce utilitatile evolueaza modest", se mai arata in raportul Prime Transaction.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #bvb, #investitori, #prag, #senat, #sif , #stiri BVB