Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa insangerata

Bursa insangerata

Rosu este culoarea scaderii la bursa, rosu este culoarea pierderilor. Joi, 2 martie, la sfarsitul zilei de tranzactionare, ecranul principal al Bursei de Valori Bucuresti parea un camp de batalie insangerat si fiori reci incepeau sa bantuie investitorii.Scaderi au fost numeroase insa, in ultima perioada. Au venit, au trecut, dar nu au starnit aceeasi ingrijorare, desi, ca valoare, unele au fost mai substantiale decat cea inregistrata ieri. Ce sperie acum investitorii?

Cateva cuvinte in plus zguduie Bursa

Comisia de buget, finante, banci a dezbatut miercuri proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 41/2005 privind reglementarea unor masuri financiare, referitor la pragul de detinere la SIF-uri si impactul acestuia asupra pietei de capital si investitorilor.

Au existat doua propuneri - una care prevedea un prag de unu la suta fara includerea actiunii concertate, iar cealalta vizand un prag de unu la suta cu includerea actiunii concertate, propunere insusita si de catre reprezentantul Ministerului Finantelor Publice si care a avut castig de cauza, in urma dezbaterilor, obtinand numai voturi pentru, cu exceptia unei abtineri, cea a vicepresedintelui Comisiei, Gratiela Iordache.

Astfel, o persoana singura sau impreuna cu persoanele care actioneaza in mod concertat, nu poate detine mai mult de 1% din capitalul unei societati de investitii financiare rezultata din transformarea fondurilor proprietatii private. Paragraful subliniat este cel care, de fapt, face diferentierea intre cele doua variante; fara existenta lui ar exista posibilitatea ca mai multe entitati sa detina in total mult mai mult de 1% din actiunile unui SIF si sa fie controlate de o singura persoana.

In fapt, aceasta situatie deja exista. Despre SIF Oltenia, se spune ca "este societatea de investitii financiara la care legea este facuta de omul de afaceri Dinel Staicu in tandem cu Catalin Chelu" (Cotidianul). Acelasi ziar ne aduce la cunostiinta ca si la SIF Moldova "se simte influenta omului de afaceri galatean Catalin Chelu". Iar aceste situatii nu sunt singulare.

Care vor fi efectele legii, in cazul in care va fi adoptata??

Daca legea se voteaza in aceasta forma, dreptul de vot al actionarilor care au peste 1% dintr-un SIF este suspendat. Mai mult, actionarii aflati in aceasta situatie vor fi obligati sa vanda surplusul de actiuni ce depaseste limita legala in termen de 3 luni.

Nu este de neglijat nici faptul ca, lipsite de aceasta portita de acumulare a unor procente semnificative, SIF-urile vor deveni mai putin atractive pentru unii investitori importanti.

Pachetele enorme de actiuni care vor aparea la vanzare ar putea sa conduca la scaderea abrupta a cotatiei SIF-urilor la Bursa de Valori. In plus, datorita emotivitatii si imaturitatii investitorilor romani, este foarte probabil ca aceasta evolutie descendenta a preturilor sa antreneze si celelalte actiuni, cum de altfel s-a mai intamplat in numeroase situatii.

Ce va urma?

Joi, toate cele 5 SIF-uri cotate la BVB au fost suspendate de la tranzactionare. Dar si asa, vantul de furtuna care a inceput sa bata dinspre Parlament a provocat scaderea cu 3-4% a principalelor actiuni, fara nici o legatura cu performantele economice ale acestora.

Este greu de crezut ca presiunea exercitata de aceasta sabie legislativa a lui Damocles manuita de doamna Gratiela Iordache va putea fi neutralizata in zilele urmatoare de ordinele cumparatorilor. Foarte probabil, climatul de incertitudine isi va pune amprenta pe cursul actiunilor.

Am auzit ieri o voce ingrijorata, rostind pe culoarele unei societati de brokeraj bucurestene: "Va fi sange!". Vom vedea...

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1207 ori