Bursa din Bucuresti deschide pe verde, in linie cu marile piete externe

Luni, 22 Februarie 2010, ora 11:34
993 citiri
Bursa din Bucuresti deschide pe verde, in linie cu marile piete externe

Piata de actiuni din Bucuresti a deschis prima sedinta a saptamanii in usoara urcare, in conditiile in care marile burse internationale inregistreaza aprecieri, dupa ce investitorii americani au reactionat pozitiv la decizia de joi a Federal Reserve de a ridica taxa de scont, relateaza NewsIn.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, crestea dupa primele tranzactii cu 0,38%, pana la 5.284,35 puncte, iar indicele compozit, BET-C, avansa tot cu 0,38%, pana la 3.048,75 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), urca cel mai mult, cu 0,89% pana la 30.542,55 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, castiga 0,46%, la 10.709,80 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, inregistra o crestere de 0,54%, pana la 535,15 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, afisa un avans de 0,51%, la 704,44 puncte.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a facut joi un prim pas in strategia sa de retragere a masurilor exceptionale de sustinere a creditarii, majorand cu un sfert de punct dobanda la care se refinanteaza bancile cand nu mai gasesc lichiditati in piata interbancara.

Astfel, taxa de scont a fost majorata de la 0,5% la 0,75%.

In conditiile in care decizia a fost anuntata joi dupa inchiderea pietei americane, pietele europene si asiatice au reactionat negativ vineri, desi consecintele deciziei sunt limitate, in conditiile in care aceasta facilitate este putin folosita de bancile comerciale in prezent.

Insa piata americana, ultima dintre marile piete care se inchide in cursul unei zile, a primit pozitiv vineri decizia, principalii indici terminand sedinta pe verde. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #externe, #piete , #stiri BVB