Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de Valori Bucuresti - 11 ani de existenta

Bursa de Valori Bucuresti - 11 ani de existenta

Bursa de Valori Bucuresti a implinit ieri 11 ani de existenta pe piata de capital din tara noastra, ziua de 20 noiembrie 1995 fiind data primei sedinte de tranzactionare organizata la BVB. Conducerea BVB considera ca valoarea capitalizarii va urca, pana in 2010, la peste 40 miliarde de euro, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor va depasi 50 milioane de euro. Capitalizarea bursiera a atins 21,5 miliarde de euro, suma ce reprezinta 27% din PIB, iar valoarea medie zilnica a tranzactiilor a depasit 10 milioane de euro. Capitalul social al BVB este de aproximativ 10 milioane de euro, fiind detinut de un numar de 75 de actionari (in majoritate societati de servicii de investitii financiare).

Presedintele BVB, domnul Septimiu Stoica a declarat ieri ca, in viitor, BVB poate deveni una din principalele institutii ale pietei financiare din tara noastra ale carei actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata. De asemenea, pentru 2010, domnul Stoica previzioneaza ca in majoritatea lor intermediarii autohtoni vor opera simultan pe mai multe piete, iar actiunile emise de cele mai importante100 de companii din economia romaneasca vor fi tranzactionate pe piata bursiera.

In perioada ianuarie-septembrie, peste 30.000 de investitori au avut o prezenta activa pe piata bursiera, realizand cel putin o tranzactie de cumparare, numarul urmand sa creasca, pana in 2010, de zece ori, la 300.000 de conturi active/an.

Bursa de Valori Bucuresti ramane, totusi, la distanta de pietele din Cehia, Ungaria si Polonia, in ceea ce priveste nivelul capitalizarii si al lichiditatii. In primele noua luni ale anului, banii nou intrati pe Bursa, reprezentand suma diferentelor pozitive dintre valoarea cumpararilor si cea a vanzarilor, au reprezentat 32% din capitalul rulat de investitori, ponderea sumelor reinvestite fiind de 68%, potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache. Pe de alta parte, investitorii care in perioada ianuarie-septembrie nu au vandut nici o actiune din cele cumparate in acelasi interval insumau 48% din totalul investitorilor activi.

Persoanele fizice rezidente au cea mai mare pondere atat in structura investitorilor, cat si in valoarea tranzactiilor de cumparare, de 94%, si, respectiv, 46%. Femeile care fac plasamente la Bursa reprezinta 33% din numarul total al investitorilor romani, valoarea medie a sumelor plasate pe bursa fiind, de asemenea, mai redusa in cazul acestora (19%).

Septimiu Stoica a apreciat ca primele tranzactii cu instrumente financiare derivate vor putea fi realizate in primele luni ale anului viitor. BVB are in vedere realizarea unei Case de compensatie multi-market pe structura SNCDD (Sistemul National de Compensare Decontare si Depozitare).

Primele instrumente financiare derivate care vor putea fi tranzactionate la BVB vor fi contractele futures pe indicele BET, bursa testand, in prezent, aplicatia care va sustine functionarea pietei produselor derivate.

De la 1 ianuarie 2007, BVB devine membru al Federatiei Europene a Burselor

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi de la 1 ianuarie 2007 membru cu drepturi depline al Federatiei Europene a Burselor de Valori, a declarat, ieri, directorul general al BVB, Stere Farmache. Reprezentantii burselor europene se vor intalni saptamana viitoare pentru discutii legate de intrarea BVB in aceasta federatie odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

In opinia domnului Farmache, aderarea va determina si modificarea Legii pietei de capital pentru adaptarea la noile directive europene.

Ancuta Stanciu

Bursa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 871 ori