Bursa ar putea fi oprita si mai multe zile, in asteptarea redresarii pietelor

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 12:58
1144 citiri
Bursa ar putea fi oprita si mai multe zile, in asteptarea redresarii pietelor

Brokerii nu exclud o suspendare a tranzactiilor pe Bursa de la Bucuresti pentru mai multe zile, pentru ca panica sa se degaje, in conditiile in care pietele asteapta o interventie in forta a bancilor centrale, care ar putea reduce concertat dobanzile."Daca ar opri Bursa mai multe zile pana cand pe plan extern s-ar mai rezolva problemele nu ar fi nimic rau. Cand este panica in piata este o nenorocire si atunci singura sansa este sa opresti bursa, chiar pe o perioada mai lunga de timp, asa cum au facut-o americanii la 11 septembrie, cand au suspendat-o patru zile", a declarat, pentru NewsIn presedintele casei de brokeraj WBS Romania, Cristian Sima.


Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a oprita miercuri in jurul orei 11:08 tranzactiile pentru conservarea integritatii pietei, decizie urmata de suspendarea tranzactiilor cu derivatele pe actiuni si pe Bursa din Sibiu (Sibex).


"Nu mai e ratiune. Toata lumea incerca sa vanda pentru ca nimeni nu mai stie daca ce ai azi mai valoreaza maine ceva", a explicat un broker pentru NewsIn.


Totodata, bursele internationale se prabusesc pe o piata dominata de masuri de sustinere a economiei globale. Bursele asiatice s-au prabusit si cele europene au deschis in scadere, in contextul in care, dupa Statele Unite, a venit randul Marii Britanii sa anunte un plan major de sustinere a sistemului bancar, ce implica o nationalizare partiala a celor mai mari banci.


Chiar inainte de deschiderea burselor europene, Londra a anuntat deschiderea unei linii de creditare de 200 miliarde lire sterline, in cadrul unui plan de sustinere a bancilor, ce presupune o nationalizare partiala a sectorului.


Bursele europene au deschis in scadere puternica. La jumatate de ora de la debutul sedintei de tranzactionare, Londra pierdea mai mult de 3%, bursa din Paris scadea cu 4,85%, iar cea din Frankfurt cu aproape 5%.  La Moscova, cele doua burse principale au intrerupt sedinta de tranzactionare la 35 de minute dupa deschidere, din cauza scaderilor masive.


"Statele Unite ar putea reduce dobanda cheie la 1,25%, concertat cu toate economiile si atunci pietele ar putea sa isi revina cel putin pentru scurt timp. Cred ca asta va face astazi (miercuri - n.r.) Bernanke, va taia dobanda cu 0,75% chiar inaintea deschiderii sedintei", a explicat Sima masura care ar putea sa stabilizeze pietele.


"Daca nu se vor lua iar masuri pentru redresarea pietei financiare, prin scaderea dobanzilor, vom asista la o prabusire economica", e de parere si Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.


Inainte de suspendarea tranzactiilor, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, afisa o scadere cu 9,25%, pana la 3.600,96 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, cobora cu 10,68%, pana la 2.661,33 puncte.


Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), se prabusea cu 14,64%, pana la 19.284,43 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, cobora cu 10,60%, ajungand la 8.683,00 puncte.


Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, pierdea 11,05%, pana la 363,58 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, scadea cu 10,26%, pana la 506,01 puncte.


"Bursa de la noi a reactionat atat de puternic deoarece suntem o piata mult mai  mica decat celelalte burse din zona si atunci e mult mai usor sa se creeze  aceasta volatilitate", a explicat un alt broker pentru NewsIn.


"Autoritatile noastre trebuia sa fi luat masuri pana acum, sa declare o stare de criza finaniciara si sa inghete majorarile salariale, dar fiind inainte de alegeri nimeni nu vrea sa faca asa ceva", considera presedintele WBS Romania, neincrezator ca autoritatile de la Bucuresti ar putea ajuta in vreun fel piata.