Bursa a scazut cu 2,7% la deschidere

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 11:23
954 citiri
Bursa a scazut cu 2,7% la deschidere

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 2,68% la deschidere, sub presiunea corectiilor de peste 2% inregistrate de pietele internationale, insa cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca doar cinci actiuni au inregistrat rulaje de peste 100.000 de lei. 

Dupa primele 22 de minute, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,64%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,11% sub inchiderea de vineri. 

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri au inregistrat corectii cuprinse intre 3,96% si 4,97%.

Astfel, indicele BET-FI, care include titlurile SIF-urilor si actiunile Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 3,48%, corectia fiind usor limitata de scaderea mai lenta a titlurilor FP decat a SIF-urilor, de 2,22%. 

La ora 10:22, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, cobora cu 2,88%.

Desi preturile celor mai multe actiuni au inregistrat corectii vizibile, majoritatea investitorilor nu s-au panicat si nu au inceput sa plaseze ordine de vanzare la orice pret, ci au preferat sa ramana in asteptare.

Operatiunile din primele minute au cumulat 2,3 milioane lei (556.000 de euro), suma cu mult peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de doar 352.000 de lei (83.000 de euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proprotie de 53% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea, de 1,2 milioane lei. Titlurile FP au scazut cu 2,22%, la 0,44 lei.

Corectii vizibile inregistrau si actiunile BRD (4,01%) si Erste (7,37%), insa pe rulaje de doar 104.000 de lei si, respectiv, de 62.000 de lei.

Titlurile BRD au scazut la 11 lei, iar actiunile Erste au coborat la 88 lei (20,63 euro).

Pe piata de la Viena, actiunile Erste erau in scadere cu 6,23%, la 20,25 euro.

Bursele europene au deschis luni in scadere abrupta, cu pana la 3,3%, in frunte cu sectorul bancar, din cauza temerilor ca autoritatile nu vor putea ajugne la o solutie permanenta care sa puna capat crizei datoriilor de stat din zona euro.

Pietele din SUA au coborat vineri cu cel mult 2,7%, iar bursele din Asia au scazut luni cu pana la 4,1%.

Corectiile au fost mai vizibile de vineri, dupa ce economistul german Juergen Stark a demisionat din conducerea Bancii Centrale Europene din cauza divergentelor din Consiliu privind programul de achizitie a obligatiunilor statelor cu probleme de la "periferia" zonei euro.

Totodata, bancile franceze s-ar putea confrunta in curand cu reducerea ratingurilor de credit din cauza expuerii pe datorii de stat, iar politicieni germani de varf din coalitia de guvernare a cancelarului Angela Merkel au inceput sa vorbeasca deschis despre intrarea Greciei in default (incapacitate de plata).

Astfel, temerile investitorilor privind bancile si criza datoriilor de stat s-au accentuat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
#actiuni bursa, #bursa, #bvb, #investitori bursa , #stiri BVB