Bursa a crescut cu peste 2%, insa pe fondul unui rulaj scazut

Marti, 22 Mai 2012, ora 17:58
1074 citiri
Bursa a crescut cu peste 2%, insa pe fondul unui rulaj scazut

Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 2,16%, in linie cu marile burse europene, dupa ce luni a atins cel mai redus nivel din acest an, insa cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 9 milioane lei.

Piata a urcat cu peste 1% inca din primele minute si, ulterior, a fluctuat usor peste acest nivel. Chiar la inchidere cresterea a depasit 2%. Totusi, majoritatea investitorilor au fost prudenti la tranzactionare, dupa ce bursa a atins luni cel mai redus nivel din acest an.

Optimism transmis de pietele internationale

Optimismul transmis de pietele internationale se resimte si pe plan local, iar bursa incearca un rebound timid dupa sedintele consecutive de scadere de zilele trecute.

Corelatia cu pietele internationale continua sa fie stransa in aceasta perioada, insa ceea ce atrage atentia este lichiditatea care a scazut substantial.

"Faptul ca volumele tranzactionate nu mai sunt atat de ridicate ca in perioadele de scaderi ne arata ca aceste cresteri sunt sustinute doar de o mica parte dintre jucatorii din piata, iar majoritate stau in expectativ", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 2,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,39% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,57%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,07%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro), valoare de peste doua ori sub rulajul sedintei precedente, de 20,8 milioane lei (4,7 milioane euro).

Piata este dominata de teama investitorilor

Probabil daca nu vor aparea turbulente majore pe plan extern vom vedea o continuare a cresterilor, chiar daca evolutia nu pare pentru moment sa aiba o sustinere suficient de puternica.

"Totusi, faptul ca investitorii sunt ghidati de miscarile pietelor externe cred ca va conta mai mult, iar eventualele decalaje create vor fi recuperate rapid. Cert este ca piata este caracterizata in momentul de fata de o stare de teama a investitorilor, iar ei sunt atenti la orice stire sau indicator care este este anuntat si reactioneaza de indata in consecinta", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea asu fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,8 milioane lei, si au asigurat 43% din rulajul bursei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 1,84%, la 0,499 lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor, pentru 3,5 milioane lei, au fost transferate doua pachete de titluri de stat cu scadenta in iulie 2027.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 2,2 milioane lei, suma cu mult peste rulajul de luni, de doar 252.000 de lei.

Actiunile Ceramica Iasi eu generat lichiditate pe Radaq

Cea mai mare parte a lichiditatii a fost asigurata de un deal cu aproape 1,5% din actiunile firmei Ceramica Iasi (CERE), in valoare de 2 milioane lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 1,2 lei, cu 30,43% peste ultima cotatie de luni. Pe piata principala, aceste actiuni au scazut cu 2,17%, la 0,9 lei, pe un rulaj de doar 7.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,3%, datorita sperantelor investitorilor ca liderii UE ar putea lua noi masuri de combatere a crizei datoriilor de stat, la summit-ul de miercuri, precum si datorita optimismului generat de informatii privind cresterea investitiilor Chinei in infrastructura.

Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
#bursa de valori bucuresti, #lichiditate piata, #investitori straini, #piata de obligatiuni, #investitori Europa de vest , #stiri BVB