Basescu "prabuseste" Bursa

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 15:28
1314 citiri
Basescu "prabuseste" Bursa

Bursa a scazut cu 2,13% pana la jumatatea sedintei de joi, corectie inceputa imediat dupa anuntul revocarii de catre presedintele Traian Basescu a ministrului social-democrat de Interne Dan Nica, iar brokerii apreciaza ca preturile actiunilor vor continua sa coboare in perioada urmatoare.

Piata a deschis ziua in crestere usoara cu 0,34%, urmand tendinta ascendenta a marilor burse europene, insa actiunile de la BVB au inceput sa scada dupa ora 10:30.

Startul corectiilor de la BVB a fost concomitet cu primele informatii potrivit carora ministrul social-democrat de Interne Dan Nica a fost revocat din functie, joi dimineata, de presedintele Traian Basescu, care a semnat, totodata, si decretul prin care interimatul este asigurat de Vasile Blaga (PDL).

In jurul orei 12:15, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ca toti ministrii PSD demisioneaza din Guvern, si, implicitr ruperea coalitiei, precizand ca, astfel, acestia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, considera ca bursa a fost influentata de factorul politic, desi majoritatea investitorilor anticipau o perioada de corectie.

 

Influenta factorului politic in scaderea pietei este avuta in vedere si de directorul general al firmei de brokeraj UniCredit CA-IB Securities Romania, Liviu Giugiumica.

"Este o corectie tehnica in aceste conditii ale pietei, dupa cresterile din ultimele luni. Este posibil ca problemele politice sa fi fost deja discountate in piata, pentru ca multi dintre investitori se asteptau ca pana la alegeri sa apara neintelegeri intre partidele de la guvernare. Pana dupa alegeri vom avea agitatie pe scena politica, iar bursa nu va sta imuna, insa nu cred ca vor fi scaderi mari", a afirmat Giugiumica.

Spre jumatatea sedintei de la Bucuresti, marile piete europene au scazut si ele, ca urmare a unor date sub asteptari despre economia Germaniei. Bursele vest-europene, erau in coborare cu pana la 0,45%.

La jumatatea sedintei de la BVB, cele mai lichide zece actiuni aveau preturi in medie cu 1,7% mai reduse decat ultimele cotatii de miercuri, in timp ce indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra cea mai vizibila corectie, de 4,2%.

In acelasi timp, actiunile companiilor din sectorul energetic, analizate de indicele BET-NG, erau in scadere cu 1,91%.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 2,72% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#basescu, #bursa, #bvb, #indici , #stiri BVB