ASF reduce comisionul pe valoarea tranzactiilor, suportat de cumparatori

Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:03
1311 citiri
ASF reduce comisionul pe valoarea tranzactiilor, suportat de cumparatori

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce cu 25%, incepand din 16 septembrie, cota aplicata valorii tranzactiilor cu instrumente financiare suportata de catre cumparator, informeaza marti un comunicat al ASF si Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Aceasta cota perceputa de ASF va fi redusa de la 0,08% la 0,06%, masura fiind prevazuta in Regulamentul pentru modificarea anexei la Regulamentul nr. 7/2006 privind veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, publicat de ASF vineri in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare la data de 16 septembrie 2014.

Regulamentul mai prevede mentinerea la nivelul de 0,04% a cotei din valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate si/sau in cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, de catre intermediarii care au calitate de Market Maker, si exonerarea entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de ASF, de la plata in legatura cu emiterea unui aviz constituind raspuns oficial la chestiuni privind aplicarea legii si a reglementarilor, in prezent la nivelul de 10.000 lei.

"ASF a luat primele masuri pentru diminuarea barierelor de pe piata de capital. Acestea includ schimbari de legislatie si o reducere semnificativa a comisioanelor de tranzactionare. Acest lucru arata o decizie ireversibila pentru a face piata nu doar mai competitiva, ci foarte competitiva si speram ca si alte parti implicate vor actiona in consecinta. Acest proces va fi unul gradual, dar permanent, in scopul facilitarii accesului pe Bursa romaneasca, astfel incat investitorii sa nu fie nevoiti sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si investi banii aici. Apreciem eforturile depuse de toti cei implicati in grupul de lucru Great Barriers Shift, incluzand BVB, Ministerul Finantelor Publice, Parlamentul si Guvernul Romaniei", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Din luna noiembrie 2013, comunitatea pietei de capital si autoritatile de reglementare au inceput sa lucreze impreuna, formand grupul de lucru Great Barriers Shift, pentru identificarea si eliminarea barierelor care impiedica dezvoltarea pietei locale.

Guvernul a aprobat, in iunie, OUG pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala

In plus, fata de masura adoptata de ASF, Ministerul Finantelor Publice a anuntat, pe 18 iunie 2014, aprobarea de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala, care include printre altele eliminarea obligativitatii de inregistrare prin imputernicit a nerezidentilor care au obligatii declarative in Romania, daca acestia sunt rezidenti intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri sau alt act juridic prin intermediul caruia se poate face schimbul de informatii, precum si posibilitatea comunicarii electronice intre contribuabil si autoritatea fiscala, pentru diverse acte procedurale sau solicitari, cu mentiunea ca va urma un ordin comun al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Administratiei Publice in acest sens.

"Cele doua masuri luate de ASF si Guvern reprezinta un prim pas concret catre obiectivul comun de eliminare al celor 8 bariere. Reducerea comisioanelor de catre ASF este o masura ceruta de piata si este binevenita participantilor la piata de capital, deoarece aduce Romania mai aproape de bursele mai dezvoltate din punct de vedere al costului de tranzactionare", a spus Ludwik Sobolewski.

Potrivit acestuia, decizia Guvernului referitoare la usurinta procesului de inregistrare fiscala a non-rezidentilor in Romania reduce semnificativ timpul pentru deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania, perceputa ca o povara de investitie la nivel local.

"Mai este inca un drum lung de parcurs pentru eliminarea tuturor barierelor si imbunatatirea cadrului de reglementare incident pietei de capital. Pe partea sa, BVB a operat deja modificari in Codul de Operator si a propus modificari care sa fie facute in legatura cu acest proiect, ce asteapta aprobarea de la ASF. Urmare a deciziei ASF, BVB analizeaza in prezent reducerea propriilor comisioane de tranzactionare", a completat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

#tranzactii instrumente financiare, #tranzactii actiuni BVB, #piata capital Romania , #stiri BVB