Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Anghel (BVB): Succesul GDF va atrage mai multe emisiuni de obligatiuni corporative in 2013

Anghel (BVB): Succesul GDF va atrage mai multe emisiuni de obligatiuni corporative in 2013


Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie BVB, a anuntat ca in urmatorul an vom vedea mai multe emisiuni de obligatiuni corporative, iar acestea vor fi listate pe piata de capital de la Bucuresti.

"Pe corporate bond sunt mai multe proiecte in discutie, succesul GDF le va aduce in urmatoarele 12 luni pe bursa", a sustinut seful BVB intr-o conferinta de presa organizata de distribuitorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy Romania.

Aceasta companie a atras recent de pe piata locala de capital 250 milioane lei (54,6 milioane euro) printr-o oferta in care a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani, cu o dobanda fixa de 7,4% pe an, scrie Mediafax.

Emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa in proportie de 113%, printre cumparatori aflandu-se fonduri de investitii, fonduri de pensii si asiguratori. Listarea obligatiunilor la BVB va avea loc in jurul datei de 20 noiembrie.

"Banii din aceasta emisiune sunt foarte buni pentru investitiile noastre, inclusiv pentru parcul eolian. Nu avem nevoi urgente de finantare, dar nu excludem o noua emisiune de bonduri la un moment dat. Am vazut si stim acum cum se face, dar deocamdata ne multumim cu asta", a declarat in conferinta presedintele director general al GDF SUEZ Energy Romania, Eric Stab.

Singurele emisiuni de obligatiuni corporative listate la BVB sunt ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei) si ale Bancii Europene de Investitii (300 milioane lei). Cea mai recenta emisiune de obligatiuni lansata de o companie din Romania si listata la BVB a fost in 2005, de catre Banca Transilvania. Titlurile au ajuns la scadenta in 2010.

O alta emisiune de obligatiuni corporative ar urma sa fie lansata de Banca Transilvania. Institutia de credit vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,399%.

GDF SUEZ Energy Romania (fosta companie Distrigat Sud) a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,86 miliarde lei (910,8 milioane euro), in crestere cu 9%, si un profit net de 261,9 milioane lei (61,8 milioane euro), in usoara scadere.

Compania, parte a grupului energetic franco-belgian GDF SUEZ, a intrat in 2009 si pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.

Anul trecut compania a vandut 35,7 TWh de gaze naturale catre 1,4 milioane de clienti, si 133 GWh de energie electrica, segement unde compania are 480 de clienti.

Totodata, GDF SUEZ Energy Romania va construi un parc eolian in judetul Braila, cu o capacitate instalata de 48 MW, prima unitate de acest fel a companiei in Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1699 ori