BVB spre un nou tip de efervescenta - Ministerul de Finante a lansat primele Obligatiuni publice interne ale Romaniei de dupa razboiul mondial !

Miercuri, 15 Mai 2002, ora 00:00
1299 citiri

Romania a lansat marti, 14 mai 2002 primele Obligatiuni de Trezorerie interne de dupa razboiul mondial !
(Obligatiuni Trezorerie = Titluri de Stat cu scadenta de peste 1 an - celelalte fiind numite Certificate de Trezorerie). Dupa Romania a lansat marti, 14 mai 2002 primele Obligatiuni de Trezorerie interne de dupa razboiul mondial !
(Obligatiuni Trezorerie = Titluri de Stat cu scadenta de peste 1 an - celelalte fiind numite Certificate de Trezorerie). Dupa stiinta noastra sunt primele astfel de instrumente dupa 50 de ani - neluand in considerare obligatiunile speciale emise non-public si rostogolite pentru acoperirea unor datorii tip "CRP" (Compania Romana de Petrol - predecesoarea SNP Petrom) sau Bancorex.

Titlurile de Stat emise au scadenta pe 2 ani si sunt de tip "cu discont", adica au fost cumparate sub Valoarea Nominala - dobanda anuala echivalenta (Randamentul - "Yield") calculandu-se in functie de discontul rezultat in licitatia interbancara de tip american (cu preturi multiple). M.F. a plasat bancilor si clientilor acestora titluri pe 2 ani de 300 miliarde lei - oferta fiind initial supra-subscrisa de cca. 6 ori !

Dobanda anuala echivalenta (= Randamentul mediu ponderat) la care au fost adjudecate titlurile de catre de bancile participante la licitatia publica a fost de 26% (25,97 exact) - semnificativ sub randamentul emisiunii paralele de titluri de stat cu scadenta la 1 an (600 md. lei si 30,66% dobanda echivalenta - la randul lor in scadere fata de 30,93% la emisiunea precedenta).

Acest fapt indica o data in plus ca tendinta de dezinflatie comunicata de statistica oficiala este tot mai credibila si pe piata financiara interna si mai ales pe segmentul natural "conservator" reprezentat de banci.

Credibilitatea de care vorbesc a devenit vizibila pe Piata Primara a titlurilor de stat - pentru prima oara in 3-4 ani ! - abia in martie-aprilie 2002, cand bancile au acceptat in sfarsit o inversare a "curbei maturitatilor" (cuprinzand emisiuni doar pe 3 luni, 6 luni si 1 an pana atunci), in sensul in care au acceptat randamente mai mici pe scadentele mai indepartate. Randamentul anual era atunci in jur de 32-33% - cu diferente mici intre diferitele emisiuni.

La licitatia istorica din 14 mai 2002, am avut insa un ecart de cca. 5% ! Acest fapt indica clar credibilitatea procesului de dez-Inflatie in care este angajata Romania (de fapt o insula de inflatie scrisa cu 2 cifre in regiune si chiar in Lume). Tinta guvernamentala de 22% nu mai starneste rasul dupa ultimele rezultate (0,4% in martie si doar 2,0% in aprilie, in ciuda ajustarii tarifelor energetice), iar oficialii avanseaza chiar 20% - iar daca optimismul s-ar adeveri ar fi pentru prima oara cand o tinta este "ratata" in sensul cel bun ! Insa ecartul de 5% acceptat de piata spune multe oricum

Dincolo de acest fapt, licitatia este istorica si pentru faptul ca Ministerul de Finante vine astfel in intampinarea Pietei de Capital din Romania si specific a Bursei de Valori Bucuresti - emitand pentru prima oara instrumente care pot fi tranzactionabile pe aceasta piata, conform noii legislatii.

Nu vreau sa fac aici procese de constiinta nimanui, insa stie toata lumea ca Banca Nationala a Romaniei a amanat cu o obstinatie demna de o cauza mai buna crearea unei adevarate PIETE SECUNDARE unde sa fie tranzactionate Titlurile de Stat emise deja.

BNR a patronat in tot acest rastimp o piata secundara "a hartiilor si stampilelor", in care aveau acces doar bancile si tranzactiile nu aveau cum sa fie competitive ca intr-un ring bursier. Nu mai vorbesc de opacitate - nimeni nu a comunicat vreodata preturile la care faceau tranzactiile, ci doar volume globale.
In aceste tranzactii au proliferat tot felul de "ciupercari"i de tipul Gelsor - SOV sau celebra increngatura de insideri bancari Investech.

De cealalta parte, BNR a facut presiuni mari ca BVB sa nu primeasca dreptul de a tranzactiona electronic "T-bills" (Certificatele de Trezorerie = titluri de stat cu scadenta sub 1 an), iar CNVM a fost obligata sa accepte in Legea cea noua (pachetul de ordonante pentru piata de capital) aceasta impartire intre piata exclusiv monetar-bancara si cea de capital.

In ciuda faptului ca T-bills apartin intr-adevar, prin definitie, Pietei Monetare, BNR ar fi putut sa organizeze macar bancilor o piata electronica - chiar si in afara sistemului existent al BVB. Dar stie toata lumea ca Romania este una din putinele tari in care nici macar sistemul de compensare inter-bancara electronica TransFond nu e gata inca, in ciuda finantarii internationale a proiectului !

Ma bucur asadar ca MF face in sfarsit un pas spre normalitate ! Intr-o perioada in care investitorii straini arata tot mai mult interes pentru piata noastra financiara dar au disponibile cam putine "vehicule" (titluri apte a le absorbi resursele semnificative repartizate Romaniei), sper ca acest pas sa aduca plusul de oferta si lichiditate necesar Bursei !

Radu Limpede - 15 mai 2002