Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afaceri in crestere pentru companiile de la BVB. Exceptie: sectorul energetic

Afaceri in crestere pentru companiile de la BVB. Exceptie: sectorul energetic


Avansul economiei nationale in prima parte a anului, cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013, este reflectat si de evolutia celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Analistii Tradeville sunt de parere ca recesiunea tehnica este de fapt "o pauza intr-un trend ascendent mai amplu".

Cifrele preliminare publicate de Institutul National de Statistica au aratat doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, echivalente cu definitia unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, insa, tabloul este mai putin sumbru, economia crescand cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013. In schimb, cifra de afaceri agregata a 26 dintre cele mai mari si mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, arata ca acestea au crescut cu aproximativ 3% fata de primul semestru din 2013, in timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.

"Astfel, putem interpreta trimestrele de contractie a economiei nationale drept o pauza intr-un trend ascendent mai amplu. Situatiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi sustin la nivel micro aceasta interpretare macro. Companiile analizate reflecta imaginea unei profitabilitati imbunatatite, in care peste jumatate din companii s-au bucurat de cresteri ale marjelor de profit, ceea nu se potriveste cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degraba cu mijlocul perioadei de expansiune. In plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investitii sau bancile, care beneficiaza in mod deosebit de redresarea economiei, au crescut mai puternic decat profiturile sectoarelor defensive, cum ar fi cel farmaceutic", considera analistul Tradeville, Georgiana Androne.

Citeste pe site-ul Tradeville evolutia in primul semestru din 2014 a fiecarui sector listat la BVB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1155 ori